Distriktsläkaren Kjell Johansson i Torsås hängdes ut i sociala medier för att ha spridit coronaviruset. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Läkare fick skulden för coronasmittan i Torsås – hängdes ut i sociala medier

Publicerad

Distriktsläkaren Kjell Johansson i Torsås drabbades av covid-19 efter att han smittats av coronaviruset under en skidresa till Italien. När det blev känt startades en ryktesspridning på sociala medier och allt eskalerade då tre äldre på ett särskilt boende i kommunen dog i sjukdomen.

– Jag blev kallad idiot och allt möjligt nedsättande. Folk trodde att jag efter att ha blivit smittad varit på det särskilda boendet och smittat ner människor där, säger Kjell Johansson, som sedan några veckor är tillbaka på jobbet efter flera veckors sjukskrivning.

Spreds i sociala medier

På sociala medier spreds rykten om att han var den som bidrog med smittan.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– Det här sammanföll med att det var en allmän spridning i Torsås. Men jag satte inte min fot på det särskilda boendet under de båda dagarna som jag jobbade efter att jag kom hem från skidresan. Jag träffade heller inte några anhöriga till de boende, säger han.

Själv hade han varit mest nervös för att han faktiskt skulle ha smittat ner patienter han faktiskt mötte under de båda dagar han jobbade efter skidresan och innan han insjuknade.

– Men ingen av dem har blivit smittad, säger Kjell Johansson på hälsocentralen i Torsås.

Enligt smittskyddsläkaren i region Kalmar, Lisa Labbé Sandelin, har de inte funnit någon smittväg mellan Kjell Johansson och det särskilda boendet.

Skrev själv och berättade

Efter ryktena som spreds bestämde han sig för att själv skriva i sociala medier och berätta om vad som hänt och också berätta om det i tidningar och i radio.

– I dag har de som spred ryktena tagit bort det de skrev, men bara för ett par dagar sedan blev jag uppringd av en kvinna i Göteborg. Hon hade hört talas om den oansvarige läkaren och undrade vad jag egentligen sysslade med, att det var kriminellt det jag gjort när jag smittade människor, säger han.

Även om han själv inte svarade kvinnan som ringde upp honom är han lite undrande över ryktesspridningen.

– Man kan ju fundera över hur det blir så här, säger Kjell Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet