Släckta gatlampor ska hjälpa fladdermössen i Växjö. Foto: SVT Design/TT

Trafikverket släcker vägbelysningen – för fladdermössens skull

Publicerad

Trafikverket kommer att släcka ner delar av gatubelysningen på väg 25 som korsar Växjö. Anledningen: Gatuljusen stör områdets fladdermöss.

Området Helgevärma i utkanten av Växjö är en populär plats för fladdermöss, men det har visat sig att djuren störs av gatubelysningen från väg 25 och då inte vågar korsa vägen.

Därför har Trafikverket i samråd med Växjö kommun beslutat att släcka delar av belysningen från och med den 1 april.

– Fladdermössen är nattdjur som störs av den starka vägbelysningen, och de kan därför inte röra sig fritt i området. Vi väljer därför att släcka belysningen på vissa delar av sträckan för att gynna fladdermössens tillvaro under sommarhalvåret när de är som mest aktiva, säger Eva Ditlevsen, miljöspecialist på Trafikverket.

Avfarter fortsatt belysta

Området ska hållas nedsläckt kvälls- och nattetid från 1 april fram till sista september 2020, detta eftersom det är under sommarhalvåret fladdermössen är aktiva. På och avfarter kommer även fortsättningsvis att hållas upplysta. Men i övrigt bedömer Trafikverket att de släckta lamporna inte kommer att påverka trafiksäkerheten.

Fladdermöss är en hotad djurgrupp som är skyddad enligt artskyddsförordningen och får inte fångas, dödas eller flyttas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.