Polisen spärrade av ett större område intill Ängöleden efter att en 25-årig man skjutits ihjäl. Foto: Helmut Petersson/Niclas Wimmerberg

27-åring åtalas för mordet på Ängöleden i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen kom åtalet mot den man som misstänks ha utfört mordet på Ängöleden i Kalmar i mars. Han åtalas även, tillsammans med två andra män, för skjutningar som inträffade några veckor tidigare.

Det var den 6 mars förra året som en 25-årig man sköts till döds på Ängöleden i Kalmar. Mordet var då det andra i Kalmar på kort tid.

– Jag menar att det är en ren avrättning och en hämnd för det första mordet, den 11 februari. Den som då sköts var en av 27-åringens bästa vänner, säger åklagare Kjell Jannesson till SVT Småland.

Skjutningar i Kalmar

Oskyldiga i skottlinjen

Kjell Jannesson åtalar även 27-åringen för skottlossningarna på Proviantgatan den 16 februari och på Värsnäsvägen 18 februari.

Båda händelserna rubriceras som försök till mord. I båda fallen har kulorna träffat fel bostäder, menar Kjell Jannesson.  

– Vid den första skjutningen menar jag att man har tagit fel på lägenhet. Kvinnan som bor där har ingen som helst koppling till gängen. 

Samma vapen vid tre olika skjutningar

Även vid den andra skjutningen gick kulor genom fönstret hos en helt oskyldig person som fick kulfragment i sin säng. 

Enligt Kjell Jannesson är det samma vapen som använts vid alla tre skjutningarna. Ammunitionen som använts är dessutom mycket kraftig. 

– Den har lika mycket anslagskraft som en 9 millimeterskula. Så de går väldigt långt, säger Kjell Jannesson.

Kulor träffade förbipasserande bil

Även vid mordet på Ängöleden hamnade oskyldiga i skottlinjen eftersom en förbipasserande bil träffades av en kula.  

– De som satt i bilen hade bara tur att de klarade sig, säger Kjell Jannesson.  

Hur ser du på risken för nya skjutningar i Kalmar?  

– Jag tror att den är ganska överhängande. Nuförtiden ligger våldet väldigt nära till hands och det är säkert bara en tidsfråga innan det smäller igen.  

Ytterligare två män är misstänkta för inblandning i skjutningarna som föregick mordet.

Enligt stämningsansökan förnekar samtliga åtalade brott. SVT har utan framgång sökt 27-åringens advokat.

KLIPP: Teorierna bakom mordvågen i Kalmar: Skulder, maktvakuum och kamp om knarkhandeln

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dödsskjutningen på Kattrumpan blev startskottet för en mordvåg som aldrig tidigare skådats i Kalmar. Se SVTs kartläggning av gängvåldet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar i Kalmar

Mer i ämnet