Foto: TT

Flera utsatta barn i veckan kommer till Barnahus Kronoberg

Publicerad

De barn i länet som misstänks ha blivit misshandlade eller utsatta för sexuella övergrepp av en närstående kommer till Barnahus Kronoberg. Det rör sig om mellan tre och fyra barn i veckan och någon gemensam nämnare för de utsatta finns inte. ”Det kan vara vem som helst som utsätts”, säger Sara Ganslandt en av två samordnare på Barnahus Kronoberg.

Den 2 juni 2017 invigdes Barnahus Kronoberg som är en samverkan mellan kommunerna i länet och Region Kronoberg.

Barnutredningar via Barnahus

Här utreds de barn som misstänks ha blivit utsatta för ett brott av en närstående. Polis, åklagare, barnmedicin och barn- och ungdomspsykiatrin samverkar. Barnahuset möter barn upp till 18 år och ligger i Växjö.

– När ett misstänkt brott anmäls så kommer de till oss från polis, via privatpersoner eller socialtjänst. Då ser vi snabbt till att ha ett samrådsmöte och där sker en planering för ärendet, säger Sara Ganslandt.

Under den senaste tiden har polisen haft en fördubbling av antalet misstänkta brott mot barn utförda av en närstående.

– Det här går i vågor och det går inte riktigt att förklara varför, säger Sara Ganslandt.

Misshandel och sexuella övergrepp

Grovt räknat har Barnahus mellan tre och fyra nytillkomna ärenden i veckan.

– Vi strävar alltid efter att ha ett barnförhör inom 14 dagar och oftast håller vi det. Det är viktigt för att barnet annars inte kan komma ihåg saker, framförallt de yngre barnen, där är det ännu viktigare med en snabb rättsprocess, säger Sara Ganslandt.

Enligt henne så rör ungefär 80 procent av de fall som kommer till Barnahus om misstänkt barnmisshandel och 20 procent om misstänkta sexuella övergrepp.

Någon gemensam nämnare för de barn som utsätts för brott i nära relation finns inte.

– Nej, det kan vara vem som helst som utsätts. Vi har alla kategorier av människor, säger Sara Ganslandt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.