Om tio år ska Trojas damer ta SM-guld: ”största utmaningen att bli accepterade”

Uppdaterad
Publicerad

Som enda förening i Kronobergs län har Troja/Ljungby ett ishockeylag för damer. Det är tre år sedan satsningen drog igång och att klubben är nu en föregångare i länet. Det tror både spelare och ledare kommer att gynna laget.

– Ur ett jämställdhetsperspektiv tycker jag att det är fantastiskt att vi har ett damlag och jag tycker verkligen att föreningen ska värna om det för det kommer så mycket positivt ur det på en organisatorisk nivå, säger forwarden Sabina Martinsson som spelat i laget sedan uppstarten för tre år sedan.

Acceptans för damspelare

Truppen består idag av omkring 25 spelare. Tio av dem är från länet och snittåldern ligger på cirka 19 år. Bakom satsningen står Morgan Johansson.

Ljungby

– Jag tycker att den största utmaningen är att bli accepterade fullt ut och det tycker jag att vi blivit. Jag tror att det är positivt för alla föreningar att starta dam- och tjejhockey, säger Morgan Johansson som nu är sportchef.

– Det man märker speciellt den här säsongen är ju att vi är en del av föreningen. När man går i korridorerna hälsar alla på en och det har blivit en självklarhet att vi damer är här, säger Sabina Martinsson.

Johan Lindh tränar damlaget och Morgan Johansson är initiativtagare till satsningen Foto: Johannes Widergren/SVT

Fler tjejer vill spela hockey

Svenska ishockeyförbundet har under den senaste tiden märkt att allt fler tjejer börjar spela hockey.

– Sedan är det klart att man kan prata om underlag. Det inte är så många tjejer som spelar och allt det där, men jag tycker att man som förening har ett ansvar att se till att det finns någon typ av flickverksamhet i sin förening, säger Sabina Martinsson.

Målet är SM-guld

– Vi har bara börjat och så långt som vi har kommit på tre år tror jag inte någon annan klubb är i närheten av på den tiden. Så ge det tre år till, fem år och tio år till så blir det här riktigt bra, säger Johan Lindh, som är tränare för laget.

När tar Troja/Ljungby SM-guld?

– Jag vill egentligen inte spekulera i det men jag kan nog säga att inom tio år är vi där, säger Morgan Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ljungby

Mer i ämnet