Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet när undersköterskorna Liljan Blomkvist och Sofie Karlson reagerar på förslaget att enbart jobba under helger. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Undersköterskornas kritik mot Ljungbys förslag om helgpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Erbjudandet om att behålla lönen för en helgtjänstgöring har intresserat ett hundratal personer i Ljungby kommun. Men för undersköterskorna Liljan Blomkvist och Sofie Karlsson är en sådan anställning helt otänkbar.

– Aldrig i livet, säger de.

När de nya EU-direktiven om elva timmars vila per dygn mellan arbetspassen börjar gälla den 1 oktober behöver vård- och omsorgen anpassa sitt schema därefter.

I Ljungby kommun försöker socialförvaltningen lösa pusslet med att anställa helgjobbare, som får en lön motsvarande en heltidstjänst, fast de endast jobbar helger. Arbetsveckan förkortas då från 40 till 27 timmar.

Liljan Blomkvist och Sofie Karlsson, undersköterskor på Ljungsätra äldreboende sedan flera år tillbaka, välkomnar tjänsten, men är samtidigt skeptiska till att det fungerar i längden.

– Jobbet passar studenter och det känns som en kortsiktig lösning, för du är ju inte en student för alltid. Det skapar ju en oro för oss, du vet ju inte vem som är din kollega nästa vecka, säger Liljan Blomkvist.

Hör dem berätta mer om varför helgtjänstgöring inte är aktuellt för dem i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.