Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Styrelseledamoten Rolf Johansson och VD:n Lars Lundsten framför Barsbro kraftverk vars produktion minskat på grund av de höga vattennivåerna. Foto: SVT

Trots höga vattennivåer – kraftverken producerar mindre el

Uppdaterad
Publicerad

Man kan tro att de höga vattennivåerna skulle vara bra för produktionen av vattenkraft. Men en stor del av vattnet som annars skulle färdas genom kraftverken måste istället styras förbi dem. Detta gör att kraftverken producerar mindre el och att intäkterna minskar.

SMHI varnar för höga flöden i flera av åarna som rinner genom Kronoberg. Tidigare har SVT berättat att de höga vattennivåerna ställt till det för både lantbrukare och privatpersoner.

Men även för personer som driver vattenkraftverk orsakar de höga vattennivåerna bekymmer. Vid Barsbro kraftverk, som ligger norr om Rottne i Växjö kommun, rinner vanligtvis vatten rakt genom kraftverket.

Producerar mindre el

Men nu när vattennivåerna är högre har inte Barsbro kraftverk någon nytta av allt vatten som strömmar i Mörrumsån. En stor del av vattnet måste nämligen styras förbi kraftverket.

Vattnet rinner med andra ord inte in genom turbinerna för att producera el, utan förbi kraftverket. Och det vattnet som faktiskt färdas genom kraftverket producerar inte lika mycket el som det annars brukar göra.

– Vi tappar 80 procent av produktionen , säger Lars Lundström vid kraftverket.

Försämrar fallhöjden

Det beror på att vattnet som styrts förbi Barsbro kraftverk försämrar fallhöjden, som har stor betydelse för hur mycket energi kraftverket kan producera. Att kraftverket nu producerar mindre el innebär minskade intäkter.

Klicka på spelaren för att höra Lars Lundsten, delägare i Barsbro kraftverk, berätta om hur de höga vattennivåerna påverkar elproduktionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höga flöden

Mer i ämnet