Arkivbild. Foto: TT

Trots högsta prio – många cykelvägar hamnar i malpåse

Publicerad

En cykelväg mellan Alvesta och Växjö har haft prio ett av båda kommunerna i flera år. Men trots det händer inget – pengarna räcker inte till alla cykelvägar som efterfrågas.

År 2016 fick kommunerna i Kronoberg prioritera vilka cykelvägar de ville se i länet. Både Växjö och Alvesta tycker att en cykelväg som skulle binda ihop de två kommunerna via Gemla var högsta prioritet.

– Alvesta och Växjö växer allt närmre varandra. För oss är en cykelväg väldigt viktig. Men frågan ligger på Regionens bord, säger Mario Jonjic, planarkitekt på Alvesta kommun.

34 cykelvägar pekas ut i cykelplanen som antogs av Region Kronoberg 2018. Men sedan dess har arbetet bara påbörjats, till exempel genom diskussioner med Trafikverket, på tio av sträckorna. På de andra görs inget just nu.

Mario Jonjic, planarkitekt på Alvesta kommun. Foto: SVT

Prioriteringar

Sammanlagt skulle de 34 prioriterade cykelvägarna kosta över 300 miljoner att bygga, vilket till hälften ska finansieras av kommunerna och till andra hälften av Regionen och staten. Men av de 50 miljoner kronor statliga pengar som Regionen har avsatt till nya cykelvägar åren 2018-2029, genom den så kallade länstransportplanen, är allt redan intecknat.

– Vi borde bygga fler cykelvägar, men vi har ju för lite pengar i planen, säger Per Hansson på Kollektivtrafikmyndigheten inom Region Kronoberg.

Går att skynda på

I snitt cyklar cirka 20 personer sträckan på Växjövägen mellan Växjö och Alvesta varje dag. Att bygga cykelväg hela sträckan skulle kosta runt 40 miljoner kronor. Per Hansson påpekar att kommunerna själva har möjlighet att skynda på projektet.

– Om kommunerna tycker detta är jätteviktiga cykelvägar kan de själva avsätta pengar i sin budget och knacka på trafikverkets dörr och säga nu vill vi ha det här byggt, säger han.

34 prioriterade cykelvägar.

2016 bad Region kronoberg kommunerna att peka ut vilka framtida cykelvägar som de tyckte att man skulle satsa på. 34 cykeövägar antogs av Regionen 2018.

Källa: Region Kronoberg – Cykla i gröna Kronoberg!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.