Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, menar att det inte finns någon extra beredskap i sommar, även om det väntas många turister och att det pågår en pandemi. Foto: TT/Arkivbild

Trots många turister – ingen extra covidberedskap i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården i Kalmar län är årligen förberedd på att det kommer turister under sommaren som behöver vård. Men det finns ingen särskild beredskap sett ur perspektivet att länet får en tillfälligt ökad befolkning under pandemin.

– Vi planerar efter att det blir fler sökande på våra akutmottagningen och våra hälsocentraler, inom vissa delar av våra regioner. Det har funnits med i grundplanen sedan många år tillbaka, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Johan Rosenqvist menar att man i dagsläget inte har någon extra beredskap utifrån perspektivet att det kommer många turister i sommar och att det pågår en pandemi.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Detta på grund av att man under förra sommaren inte såg någon särskild belastning på sjukvården till följd av just detta.

– Skulle vi se att det blir en ökad smittspridning får vi ställa om verksamheten. Då kommer vi få planera och vidtar samma typ av åtgärder som vi gjort under resten av året.

Regionen diskuterar i dagsläget hur man ska bemöta eventuella scenarior som kan uppstå under sommaren. Enligt Johan Rosenqvist finns ingen oro från regionens sida att befolkningen kommer att öka under sommaren.

Ta båda doserna i samma region

När det kommer till covidvaccineringen i sommar menar vaccinsamordnare, Marie Ragnarsson, att det är viktigt att medborgarna tar sitt ansvar och tar båda sina doser på samma ställe.

– Logistiskt är det en jättestor utmaning om människor får dos 1 och dos 2 i olika regioner.

I början av maj öppnade en vaccinationscentral i Borgholm, men Marie Ragnarsson understryker att den är inte ämnad för att turister ska kunna vaccinera sig.

– Den är till för att avlasta Borgholms hälsocentral som både ger vård och vaccinerar, under sommaren kommer turister som behöver vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet