Många cyklister kör året runt Foto: TT

Trots satsningen – Växjö på plats 27 bland cykelkommuner

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges cyklister har fått säga sitt i Cykelfrämjandets nya nationella granskning. För Växjös del vill många av de som svarat ge kommunen bakläxa vad gäller cykelsituationen i kommunen.

Min kommun är en bra cykelkommun” lyder ett av de påståenden som landets cyklister kunnat kommentera i undersökningen. Växjö kommun placerar sig på plats 27 bland 53 deltagande kommuner.

Endast sju procent håller helt med om påståendet att Växjö är en bra kommun att cykla i, men 38 procent av de som svarat på enkäten tycker att Växjö är helt okej som cykelkommun, och resten tycker antingen varken eller, eller att Växjö inte är särskilt bra för de som väljer cykel framför andra färdmedel.

Växjö

Även Vimmerby kommun deltar i undersökningen, men hamnar så långt ner som på plats 46 bland de 53 kommunerna. Malmö kommuns cyklister är mest nöjda medan Värmdö kommun hamnar i botten.

Nästan var tredje cyklar även på vintern

Anmärkningsvärt i undersökningen är att 28 procent av landets cyklister trampar på i samma utsträckning året om och två procent uppger att de cyklar mer på vintern än under sommarhalvåret.

Det största hindret cyklisterna möter i sin vardag är enligt undersökningen dåliga cykelvägar och mest irritation väcker cykelbanor som delas med gående. Bredare cykelbanor som tillåter cykling i bredd är därför något som efterfrågas.

Ny nationell granskning

Undersökningen, kallad Cyklistvelometern, är en ny nationell undersökning genomförd av Cykelfrämjandet. Totalt har 12 642 cyklister svarat på enkäten.

Organisationen också bakom en nationell granskning av kommunernas faktiska arbete med cykelfrågor, Kommunvelometern. Där placerade sig Växjö på plats 14 totalt och på en tredjeplats i kategorin mellanstora kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet