Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i region Kalmar. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Tuffaste veckan hittills för sjukvården i region Kalmar

Publicerad

Den senaste veckan har mer än 50 personer dagligen vårdats på sjukhusen i Kalmar län och antalet personer på IVA har också varit stor. Nu jobbar regionen för att kunna frigöra fler platser för covid-19-patienter.

Efter att under lång tid ha legat lågt tog smittspridningen i Kalmar län fart ordentligt i slutet av november, en utveckling som fortfarande inte avstannat.

– Om man jämför med hela tiden tillbaka till pandemin började så har vi aldrig haft en så hög smittaktivitet i länet någon gång tidigare, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare.

Detta har också lett till att trycket på regionens tre sjukhus har ökat – och den senaste veckan har varit den tuffaste hittills.

Tuffaste veckan hittills

Större delen av veckan har mer än 50 personer dagligen vårdats för covid-19 vid länets sjukhus. Antalet personer som intensivvårdats i respirator har också ökat.

På fredagen vårdades 53 personer för covid-19 vid länets sjukhus. 9 av dessa var inlagda på intensivvårdsavdelning och 8 fick andningshjälp av respirator.

– Vi har en ökad belastning och jobbar nu för att frigöra resurser och öppna upp fler vårdplatser för covid-19-patienter. Det kommer att påverka icke-akuta operationer och mottagningsbesök vid alla tre sjukhusen, säger Johan Rosenkvist, sjukvårdsdirektör i Region Kalmar län.

Fortsätter hjälpa andra

Samtidigt fortsätter man ta emot patienter från andra regioner med en betydligt större belastning än Region Kalmar län.

– Det känns väldigt bra att vi kan hjälpas åt nationellt och vi kommer att fortsätta att ställa upp så länge vi har möjlighet. Vi har dock under den gångna veckan sett ett ökat behov av intensivvård och behöver öka antalet vårdplatser även där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet