Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du mer om vilka förändringar djurparken har gjort för att kunna öppna parken över huvud taget. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Ölands djurpark öppnar i helgen: ”Djurvälfärden rubbar vi inte på”

Uppdaterad
Publicerad

Många av landets besöksmål drabbas hårt av coronapandemin. På Ölands djurpark räknar man med att tappa mellan 70 och 80 procent av årets intäkter, samtidigt som korttidspermittering av personalen är en omöjlighet.

– Det spelar ingen roll om man är bonde eller har en djurpark. Man kan inte skicka hem djurvårdarna, det finns hur mycket som helst att göra. Djurvälfärden rubbar vi inte på, säger Richard Berglund, verksamhetsansvarig på Ölands djur- och nöjespark.

Stora förändringar

Djurparken öppnar till helgen, men endast för de gäster som bor i parkens stugby. För allmänheten kommer djurparken inte öppna än på ett par veckor.

– Vi gör en omsorgsfull öppning med ett begränsat antal gäster, med medarbetare i parken som informerar om avståndsrestriktioner och om att man inte får komma för nära varandra eller för nära djuren. Så får vi ta det lite pö om pö och se hur det funkar, säger han.

Endast 50 personer

Djurparken får sina tillstånd av länsstyrelsen och fler än 50 personer får vistas i området, förutsatt att restriktioner om avstånd och hygien efterlevs. För parkens badland respektive nöjesdel gäller däremot regeringens restriktioner om att endast 50 personer får vistas i området samtidigt, vilket gör det osäkert om de delarna över huvudtaget kommer öppna i år.

Vinterns utgifter måste tjänas in sommartid

Parkens utgifter under vinterhalvåret ligger på omkring 16 miljoner kronor. Pengar som de måste tjäna in under sommarsäsongen. I år har parken redan förlorat 2 miljoner kronor och under året beräknas parken tappa 70 till 80 procent av intäkterna.

– Parken som park står stadigt, men ekonomiskt så är det ju ett slag och det tar från våra tänkta investeringar. Vi kommer klara ett år, men det får inte bli fler, säger Richard Berglund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer