Turistchef Johan Göransson hoppas att sommarturisterna kommer hitta till Öland även i år, även om turistsäsongen kommer förskjutas något. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Turistchefen på Öland: ”Bekymmersamt läge nu”

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som vissa ölänningar vill stänga av Ölandsbron för att minska smittspridningen av coronaviruset, är en stor del av öns företag beroende av turismen för att överleva.

– Det är ett bekymmersamt läge nu. Det gäller att härda ut och visa empati. Det är viktigt att inte ställa grupper mot varandra, säger Ölands turistchef Johan Göransson.

Han berättar att det finns en oro på ön för att det ska komma ett stort antal turister, särskilt över påsken, som kan bidra till en ökad smittspridning. Samtidigt berättar han att många ölänningar fortsatt uppskattar att det kommer turister till ön, så länge myndigheternas rekommendationer efterlevs.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– Steg ett är att se till att stoppa smittspridningen, men parallellt med det så måste vi försöka arbeta och tro på den framtid som kommer, säger Johan Göransson.

Vad har ni för prognos för turismen på ön?

– Vi tittar på olika scenarier för att se när vi kan välkomna turisterna igen. Statsepidemiolog Anders Tegnell var lite mer positiv nu på skärtorsdagen om att det förhoppningsvis finns en sommarsemester att se fram emot trots allt. Då har Öland mycket att erbjuda. Vi hoppas och tror att vi har många näringsidkare kvar även när det här är över, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet