Christer Jonsson (C), regionråd i Region Kalmar tycker inte att antalet ”utomläningar” som vaccinerat sig i Kalmar län utgör något problem eller hot mot vaccinationstakten i länet. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Tusen ”utomläningar” har fått vaccin hittills i Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

Omkring tusen personer som inte är folkbokförda i Kalmar län har fått vaccin mot covid-19 av Region Kalmar, något man har rätt till enligt patientlagen. I nuläget utgör ”utomläningarna” bara en liten andel av de totala antalet vaccinerade personer, men skulle fler inresta kräva att få vaccin i region Kalmar under sommaren kommer det att ställa till problem.

Fram till den 19 mars hade 31 508 personer vaccinerats med minst en dos i Kalmar län. Men ungefär tusen av dem är inte folkbokförda i Kalmar län och ingår därmed inte i det demografiska och befolkningsmässiga underlag som Folkhälsomyndigheten använder för tilldelning av vaccindoser till regionerna.

Enligt regionen är ungefär hälften av de tusen personerna sjukvårdspersonal eller personal inom kommunala omsorgen som antingen arbetar tillfälligt i regionen eller pendlar från en annan region. Andra hälften, mellan 500-600 personer är personer över 65 år som av olika anledningar vistas här och fått vaccinet här.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– Jag kan förstå att människor blir frustrerade eftersom alla vill ha sitt vaccin så fort som möjligt. Men blir inte omflyttningarna större än såhär, inom ramen för att det är ett nationellt uppdrag, så får vi leva med det, säger Christer Jonsson (C), regionråd i Region Kalmar län.

Kompenseras inte

Enligt patientlagen har man rätt att söka öppenvård fritt i hela landet, och patientlagen styr även vaccineringen mot covid-19. Region Kalmar får ingen kompensation i form av fler doser för att man vaccinerar personer utifrån, men Christer Jonsson ser inte att det behövs i nuläget.

– Av de personer vi hittills vaccinerat är det 1,5 procent som kommer från annat håll i landet. Jag tycker inte att det är en stor fråga utifrån det perspektivet, säger han.

Inga tecken på vaccinturism

Region Kalmar ligger, strax efter Region Gotland, i topp i andel vaccinerade i befolkningen. På Gotland har man larmat om tecken på ”vaccinturism”, det vill säga att personer utifrån söker sig till Gotland för att få vaccinet snabbare. Men några sådana tendenser har man ännu inte sett i Kalmar län.

Skulle det däremot bli en situation i sommar där många sommarturister bokar vaccinationstider i Region Kalmar kan det bli ett problem:

– Skulle vi se en sådan utveckling skulle det bli ett större bekymmer och då får vi hantera det på något annat sätt, säger Christer Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet