– Man kan använda 25-35 procent av löv tillsammans med hö, säger Elisabeth Berglund. Foto: Johannes Widergren/SVT

Tusenårig kunskap – Elisabeth matar sina hästar med löv

Uppdaterad
Publicerad

Den svåra torkan har ställt till det rejält för många lantbrukare och djurägare som haft svårt att få ihop tillräckligt med foder för att mata sina djur. Elisabeth Berglund i Ohs har anammat en 6 000 år gammal tradition och börjat mata sina hästar med löv.

– Jag har bara fått tag på hälften av det hö som jag skulle behöva till mina hästar inför vintern. Jag låg vaken och sökte på internet och hittade det här med lövtäkt som man gjorde mycket förr, säger hästägaren Elisabeth Berglund.

Sextusenårig tradition

Hon samlar ihop och torkar kvistar och sätter ihop i knippen som hon sedan ger till hästarna. Kunskapen springer ur en sextusenårig tradition och i boken Lövfoderkultur och skottskogar kan man läsa om vilka träslag som gillas av vilka djur. Just hästar tycker om alm, ask, asp, rönn, lönn och sälg.

Torkan i småland 2018

– Man kan använda 25-35 procent av löv tillsammans med hö. På vintern måste de äta hö också för att få i sig den näring de behöver. Annars är lövkärvarna lika bra som ett medelgott hö. All den här informationen finns ju, men många kanske inte tänker på att man kan börja röja i trädgården och få mat till sina djur, säger Elisabeth Berglund.

De amerikanska miniatyrhästarna Ove och DJ serveras asklöv till middag. Foto: Johannes Widergren/SVT

Elisabeth Berglund tycker också att det är bra att ha veta vad hästarna får i sig nu i torkan.

– Först tänkte jag bara dryga ut vinterfodret men de behöver ju mat nu också. De får kärvar när de vill och är jätteglada för det. På det sättet vet jag också att de inte äter några giftiga blad, vilket annars kan hända om de blir väldigt hungriga och det inte finns något hö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torkan i småland 2018

Mer i ämnet