Rånet skedde mitt i natten och butiksägarna överumplades i sitt hem. De tvingades därefter ner i butiken under hot för att öppna kassaskåp. Foto: SVT/Polisens förundersökning

31-åring åtalas för Böda-rånet: ”Synnerligen välplanerat”

Uppdaterad
Publicerad

En 31-årig man hemmahörande i Halland åtalas nu för det grova rånet mot Ica-butiken i Böda på Öland i somras. En andra man, som misstänks vara medgärningsman vid rånet har häktats i sin utevaro men är fortfarande på fri fot.

Rånet inträffade den 2 augusti förra året i Böda på norra Öland. Rånet rönte stor uppmärksamhet då det inträffade mitt under semestern och polisen fick stänga av Ölandsbron och kolla alla fordon i jakten på rånarna.

Mannen som nu åtalas för grovt rån har enligt åtalet trängt sig in i butiksägarnas bostad på natten, bundit dem till händer och fötter och sedan tvingat dem att stänga av larm, öppna kassaskåp och lämna ifrån sig koder till kassaapparater.

Tog en halv miljon i kontanter

Butiksägarna ska ha blivit hotade med kniv och tillhyggen och det ska ha uttalats allvarliga hot mot dem. De ska sedan ha lämnats kvar inlåsta och bundna. Enligt åtalet har rånet varit ”synnerligen välplanerat”.

Totalt kom rånarna undan med nästan en halv miljon i kontanter, och lotter och frimärken värda över 50 000 kronor.

Ytterligare en man åtalas för skyddande av brottsling. Han ska ha skjutsat de två rånarna efter deras bilkrasch i Borgholm till deras hemort i Halland.

– Efter olyckan flydde de till fots. De har ringt till släkt och vänner och en av dem hämtar sedan männen och kör dem, säger åklagare Kjell Janneson.

Misstänkt medbrottsling fortfarande inte gripen

Åklagarens teori har hela tiden varit att 31-åringen ska ha haft hjälp av ytterligare en person vid rånet. En man är häktad i sin utevaro och misstänks befinna sig utomlands. Han ingår inte i det åtal som lämnats in till tingsrätten idag.

– Kommer han till Sverige och vi kan höra honom så kan vi åtala honom, säger Kjell Janneson.

31-åringen som nu åtalas kunde identifieras och gripas efter att man hittat blodspår i den bil som rånarna kraschade och sedan övergav efter rånet. I bilen hittades också större delen av rånbytet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.