Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Två skolor räddas i Vimmerby

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av de nedläggningshotade skolorna och förskolorna i Vimmerby kommun blir kvar. Anledningen är att för många barn annars får alldeles för lång resväg till skolan.

Det ursprungliga sparförslaget innebar att skolorna i Gullringen, Djursdala, Tuna och Rumskulla skulle läggas ner. Men efter att politikerna i kommunstyrelsen hört sig för om förutsättningarna för de barn som går på skolorna så kom det fram att många barn skulle få väldigt lång restid till skolan om samtliga skolor lades ner.

– Det är inte rimligt att sex- och sjuåringar ska ha en restid på över en timme enkel väg till skolan, vilket hade blivit konsekvensen av att lägga ner skolorna i Tuna och Rumskulla, säger Micael Glennfalk (M), kommunalråd.

Landsbygdsskolor i Vimmerby kommun hotade

För många skolor

Det förslag som nu går vidare för beslut i kommunfullmäktige i mitten av juni innebär att skolorna i Gullringen och Djursdala samt Pelarne förskola stängs och att skolorna i Tuna och Rumskulla får finnas kvar.

– Runt Södra vi finns det i dagsläget fem skolor inom en mils omkrets, vilket är för många skolor. Att låta barnen som i dag går på skolorna i Gullringen och Djursdala åka till någon av de andra skolorna innebär inte någon orimlig restid för dem.

För att få ihop budgeten och ändå kunna spara de båda skolorna och förskolan så kommer man göra omstruktureringar i kommunens fastigheter och hyreskontrakt. Micael Glennfalk utesluter inte att det i framtiden kan bli aktuellt med kommunöverskridande skolor.

– Vi kommer ta kontakt med Hultsfred, Oskarsham och Eksjö kommun för att prata om eventuella gemensamma lösningar kring skolor. Flera av de kommunerna har skolor som ligger nära kommungränsen.

Vill inte ha folkomröstning

Under kommunstyrelsens sammanträde diskuterades även frågan om man skulle rekommendera till kommunfullmäktige att rösta för att genomföra den folkomröstning kring skolorna som invånare tidigare samlat in namn kring.

– Vi landade i att inte rekommendera en folkomröstning. Vi anser att läget nu är förändrat och att det inte längre är aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landsbygdsskolor i Vimmerby kommun hotade

Mer i ämnet