Smålandsföretag får halv miljard

Uppdaterad
Publicerad

Axipto i Nybro och Press Kogyo Sweden i Oskarsham samarbetar om att tillverka delar till lastbilsmotorer.

Två småländska företag kammade tillsammans hem en stororder på 550 miljoner kronor. Det handlar om att tillverka komponenter som ska ingå i  motorer.

Det är Axipto AB i Nybro med 100 anställda och Press Kogyo Sweden AB i Oskarshamn med 150 anställda som delar upp tillverkningen mellan sig. Orden kommer att innebära nyanställningar framöver.

– Det är ett spännande samarbetsprojekt där vi samlar all vår kompetens i de två företagen. Att vi jobbar ihop gör att vi vinner den här stora affären. För oss i Oskarshamn är detta en helt unik tillverkningsprocess som utvecklats. För att kunna tillverka produkten på ett kostnadseffektivt sätt så har vi fått anstränga oss till det yttersta. Ordern kommer att leda till nyanställningar längre fram, säger Peter Sandström på Press Kogyo Sweden AB, som i år beräknas omsätta 300 miljoner kronor.

På verkstäderna i Oskarshamn står företaget för komponentens råmaterial, laserskärning, stansning, riktning och slipning. I Nybro sker sedan all avslutande bearbetning och vidareförädling i ett flertal moment till den färdiga produkten som ingår i motorer. Kunden är en världsomspännande komponenttillverkare med flera tusen anställda.

Kunden är en världsomspännande komponenttillverkare inom fordonsindustrin med flera tusen anställda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer