Lennart Nilsson i Vimmerby har kämpat i många år för att familjen Berisha ska få stanna i Sverige. Under lördagen hålls en tyst manifestation till stöd för familjen. Foto: SVT

Familjen Berisha i Vimmerby utvisas efter 15 år i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen i helgen, var det sedan länge planerat för en manifestation för familjen för att fira att familjen skulle få stanna. Nu blir det inte så. 

– Det var tänkt en tyst manifestation. Nu blir det ännu tystare, säger Lennart Nilsson som i många år engagerat sig i familjen Berishas fall.

Det var i onsdags som Migrationsöverdomstolen meddelade det slutgiltiga beskedet: Familjen Berisha i Vimmerby ska utvisas till Kosovo. Ett land som två av familjens barn aldrig varit i.

Under lördagen klockan 12.30 kommer människor samlas på torget utanför turistbyrån i Vimmerby för en manifestation till stöd för familjen Berisha.

15 år i Sverige

Efter det senaste beskedet förefaller hoppet om att få stanna i Sverige helt borta. Pappan, mamman, de tre barnen ska utvisas till Kosovo efter 15 år i Sverige. 

– Det blir en annorlunda manifestation mot vad vi trodde. Vi hade hoppats på att kunna berätta att familjen fått uppehållstillstånd och att vi skulle ha glädjefest. Men nu blir det något helt annat, säger Lennart Nilsson.

Går vidare till JO

Nu har familjens ärende malt genom alla instanser och utvisningsbeskedet ska vara slutgiltigt. Lennart Nilsson och de andra som engagerarat sig i fallet tänker nu ta ärendet till Justitieombudsmannen för att granska om Migrationsverket handlat felaktigt. 

-  Vi kommer skicka in alla handlingar vi har och alla domslut man har tagit. Det är många saker man borde titta på. Är det här rättssäkert? säger Lennart Nilsson. 

-  Även om det sannolikt är försent för familjen, kan det hjälpa andra i liknande situation. Är det felaktigt behandlat, måste man ändra lagen, säger han.

Flera instanser

Migrationsverket har tidigare meddelat att de inte anser att familjens berättelse är trovärdig och att få uppehållstillstånd för barnens bästa räcker inte heller som skäl för att få stanna.

Familjen ansökte om prövningstillstånd i Migrationsöverdomstolen, som nu nekat den möjligeheten. Ett beslut som inte går att överklaga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer