Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under sex månader nekades familjen dagsersättning – eftersom de ägar en skrotfärdig bil. ”Det är orättvist,” säger pappan i familjen Dmytro Bohdanov, till SVT. Foto: Ricardo Garcia/SVT

Ukrainsk flyktingfamilj nekades dagersättning på grund av skrotbil

Publicerad

I sex månader blev en flyktingfamilj från Ukraina utan dagersättning eftersom de äger en skrotfärdig bil.

– Jag har belånat mig och är skyldig folk pengar, det är orättvist, säger Dmytro Bohdanov, pappan i familjen.

I sex månader har Dmytro Bohdanov, hans fru och 12-årige son kämpat mot Migrationsverket för att få rätt till dagersättning. Men med hänvisning till att de äger en bil av årsmodell 2006 som betraktas som en tillgång har de fått nej.

– Det är en gammal bil och det hela känns mycket orättvist, säger Dmytro Bohdanov till SVT Småland.

Bilfirmans dom: Värdelös

Familjen har överklagat Migrationsverkets beslut flera gånger men utan framgång. Men i november lämnade Dmytro in bilen för värdering hos en bilfirma i Växjö som kom med följande utlåtande:

”Vi har gjort bedömningen att bilen saknar värde”. ”Då bilen är registrerad i ett annat land är kostnaderna större än bilens värde och vår slutsats är att den tyvärr inte är värd något i Sverige”.

Gått miste om 30 960 kr

Tack vare intyget beslutade Migrationsverket att ge familjen rätt till dagersättning på 61 kr per vuxen och 50 kr per barn. Beslutet kom sex månader efter att familjen fick uppehållstillstånd i Sverige.

– Kampen är över och så fort pengarna dyker upp måste vi betala av de lånen vi tagit på oss, och kanske köpa något till vår pojk, säger Dmytro Bohdanov.

Det sammanlagda ersättningsbeloppet för sex månader är 30 960 kr. Det är oklart om familjen har rätt att få ersättning retroaktivt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.