Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi kan allt, Annagården är som ett minisjukhus. Vi kan inte fortsätta få så lite i lön, säger hon. Foto: Diba Dehnad/SVT

Kravet från undersköterskorna i Västervik: Höj vår lön med 5 000 kronor

Publicerad
Val 2022Valresultat

På korttidsboendet Annagården i Västervik har undersköterskorna fått nog och vägrar acceptera att jobba i en kommun med lägst medellön för undersköterskor i landet. Nu vänder de sig till politikerna – och kräver löneförhöjning på 5 000 kronor.

26 051 kronor i månaden är medellönen för undersköterskor i Västervik, enligt tidningen Kommunalarbetarens statistik. I Sverige är medellönen för undersköterskor i alla kommuner 27 450 och det gör att Västervik är i botten.

– Det känns inte alls bra med tanke på vårt jobb och kompetens här på boendet, säger undersköterskan Linda Åkerman.

Allt började med att hon tog tjänstledigt och arbetade på andra enheter runt om i landet. Då insåg hon hur underbetalda de är i Västervik trots kompetensen som enligt henne sticker ut.

– Vi kan allt, Annagården är som ett minisjukhus. Vi kan inte fortsätta få så lite i lön, säger Linda Åkerman.

Politikerna vill höja lönerna

Undersköterskorna på boendet har både bjudit in politiker till sitt arbete och talat inför politiker på kommunfullmäktige. Responsen verkar vara att politikerna är eniga om att lönerna bör höjas för alla undersköterskor. Men kravet från personalen på Annagården på 5 000 kronor är det ingen av politikerna som gett något svar på.

Om ni skulle höjas med 5 000 kronor så kommer ni ligga över rikssnittet, hur motiverar ni det?

– Det får politikerna bjuda på nu när de har klantat till det, säger Linda Åkerman.

Hör hennes berätta om kravet, i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västervik

Mer i ämnet