Ung man kidnappad i Alvesta – tvingades gå med på giftermål

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av augusti blev en man i 20-årsåldern kidnappad och misshandlad av två män i Alvesta kommun. Misshandeln slutade inte förrän mannen hade gått med på att gifta sig med sin flickvän. Nu döms de båda gärningsmännen till långa fängelsestraff i Växjö tingsrätt.

Mannen i 20-årsåldern var hembjuden till sin flickvän som bodde i en lägenhet i kommunen. Tanken var att de skulle umgås, dricka kaffe och kolla på film.

En stund senare dök två män, varav den ena hade nycklar till lägenheten, upp i bostaden. De två männen blev direkt hotfulla mot den unge mannen. De tog hans värdesaker och hotade med att de skulle skjuta honom.

Blev slagen med ett möbelben

Därefter kidnappade männen mannen och förde honom till en annan lägenhet.

Väl i lägenheten utsatte männen sitt offer för misshandel. Den utsatte mannen har berättat att han bland annat blev slagen med ett svärd och ett ben från en fåtölj. Mannen fick också ta emot sparkar på könsorganet och ryggen när han satt ner.

I beslagsprotokoll från lägenheten framgår det att den unga mannens DNA fanns på möbelbenet.

Hotade med att skjuta honom

Enligt den unge mannen sa männen att de skulle skjuta honom om han inte gick med på att gifta sig med sin flickvän. Efter att mannen gått med på giftermålet slutade misshandeln och männen skjutsade tillbaka honom.

Mannen ska ha tvingats skriva på en blankett för giftermål som männen sedan skickade in till Skatteverket. Mannen tvingades även föra över 6 400 kronor till ett bankkonto.

Långa fängelsestraff och utvisning

Efter en tid vågade mannen göra en polisanmälan om kidnappningen och misshandeln. Båda männen anhölls och häktades misstänkta för människorov.

Nu döms båda männen, som tidigare är kända hos polisen, för människorov till fyra och ett halvt års fängelse vardera. Den ene mannen ska utvisas från Sverige i fem och ett halvt år efter att straffet har avtjänats.

Båda männen ska även tillsammas betala 52 000 kronor i skadestånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer