Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Epa-ungdomarna krockar, rullar och halkar på på testbanan i Kalmar. Foto: Karin Ahlgren

Unga A-traktorförare fraktades sju mil för att krocka och halka med bilen

Uppdaterad
Publicerad

I veckan fick 15 motorintresserade ungdomar från Oskarshamn åka drygt sju mil söderut för att öva trafiksäkerhet. Målet var Kalmar där de fick testa halkbana, krocksläde och en voltande bil.

Det smällde ordentligt när krocksläden med ungdomarna dunsade i väggen. Trots att det handlar om låga hastigheter så blir det en rejäl krock.

Med hjälp av krocksläde och halkkörning fick unga A-traktorförare från Oskarshamn känna på och öva trafiksäkerhet.

Vikten av att vara ordentligt bältad betonades också när de fick testa på att, under kontrollerade former, volta i en bil.

– Ja, det var ganska häftigt. Men rätt så läskigt också, säger Viola Lindhag, som var en av ungdomarna från Oskarshamns motorintresserade ungdom.

Nej till höjd körkortsålder

Resan till Kalmar gick samma dag som Europaparlamentet röstade för en höjd ålder för att få körkort för A-traktor. Förslaget innebär att ett B1-körkort, med en åldersgräns på 16 år, ska krävas för att få köra A-traktor.

Det beslutet var inget som ungdomarna applåderade.

– Man längtar väldigt mycket. När man är 16 får man ju ändå börja övningsköra, så jag tycker ju att 15 är en bra ålder, säger Ebba Carlsson.

Bakom krockresan ligger organisationen Motorintresserad ungdom i Oskarshamn, ett samarbete mellan Oskarshamns kommun och Fryshuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.