Det var mycket folk på plats i restaurangen under fredagen, och därför har kommunen beslutat att stänga ner verksamheten på kvällarna. Foto: Privat

Unik åtgärd – Växjö kommun stänger restaurang efter fredagsträngsel

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan coronapandemin bröt ut så har Växjö kommun tagit till åtgärden att stänga en restaurang kvällstid på grund av trängsel. Det handlar om Umami Monkey och Umami grill – där det var fullt med folk under fredagskvällen.

I fredags kväll var det trängsel på Umami Monkey och Umami Grill. I trängseln fanns också kommunens inspektörer på plats. Anledningen till att besöket gjordes var klagomål till polisen om trängsel nattetid, både inomhus och på uteserveringen.

Inspektörerna konstaterade att restaurangen inte klarade att följa coronareglerna med nuvarande rutiner. Nu har man tagit beslut om att Umami Grill och Umami Monkey inte får ha öppet efter klockan 23:00.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Första gången

Detta är första gången som kommunen går så långt att man stänger ner en verksamhet på grund av brott mot lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen.

– Ägarna delgavs beslutet under helgen, nu ligger bollen hos dem att presentera en åtgärdsplan, säger Anna Hjalmarsson, en av inspektörerna som fanns på plats i fredags.

Anna Hjalmarsson är miljöinspektör på Växjö kommun Foto: SVT

Redan en plan

Restaurangerna har redan en plan på gång för att häva förbudet, säger ägaren Allan Schwech till SVT.

– Vi ska skicka in åtgärdsplanen till kommunen redan idag, säger han.

Många ville in på den berörda restaurangen i fredags. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet