Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
3D-bild på ånglastfartyget C F Liljevalch som ligger på havsbottnen utanför Västervik. Foto: Sjöfartsverket

Unika 3D-bilder på vrak utanför Västervik – så ser havsbotten ut

Uppdaterad
Publicerad

På havsbottnen utanför Västervik ligger vraket av ett fartyg som attackerades av en rysk ubåt under andra världkriget. Nu finns 3D-bilder som visar exakt hur vraket ser ut.

Lastångfartyget C F Liljevalch var en del av en konvoj som fraktade järnmalm från norra Sverige till Tyskland 1942. Men utanför Västervik blev fartyget torpederat av en rysk ubåt och sjönk väldigt snabbt. Bara sju personer överlevde i besättningen på runt 40 man.

Sedan dess har hon legat på havets botten – på 60 meters djup. Dykare har varit vid vraket men ingen har vetat exakt hur vraket ser ut förrän nu.

Hittar allt möjligt

Fartyget Jacob Hägg genomför en omfattande sjömätning i svenska farvatten som handelssjöfarten trafikerar. Just nu sjömäts havsbottnen längs Smålands kust och Östgötakusen.

– Vi hittar både okända och kända vrak, säger Magnus Wallhagen, produktionschef på affärsområde sjögeografi på Sjöfartsverket.

Unika 3D-bilder

De använder ett avancerat ekolod som skickar ut tusentals strålar, från mätpunkterna kan de sammanställa en unik 3D-bild som visar precis hur vraket ligger.

– På bilderna av C F Liljevalch går det att se hur vraket står på bottnen, hur styrhytten ser ut och att masten har rasat.

Bilderna skickas vidare till Statens maritima och transporthistoriska museer och Riksantikvarieämbetet. De analyserar bilderna och som ger värdefull fakta till en kunskapsbank som byggs upp kring svenska vrak.

Dykare och arkeologer är också intresserade av bilderna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer