Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Platsen där halmhyddorna flyttats till längs med väg 126 utanför Alvesta. Foto: SVT

Unik händelse när byggnadsminnen flyttas i Alvesta

Uppdaterad
Publicerad

De två halmhyddorna från slutet av 1800-talet är byggnadsminnesmärkta sedan 2002. Dess ursprungliga placering är Kronobergshed, sedan har de stått i Växjö, för att sedan flytta tillbaka till Kronobergshed i Alvesta kommun. Idag ska de flyttas igen – men denna gången är flytten mycket mer speciell.

– Detta är en unik händelse då det är första gången ett byggnadsminne i Kronobergs län flyttas. Tanken med byggnadsminnen är att de ska bevaras på sin ursprungliga plats. I det här fallet har Alvesta kommun och Allbo hembygdsförening hittat en bättre placering inom Kronobergshed, säger Länsstyrelsens byggnadsantikvarie Ingrid Fjordhult.

Förberedelserna för flytten drar igång tidigt på måndagsmorgonen, och sedan kommer hyddorna lyftas med bärbalkar och transporteras på trailer till sin nya plats, ett stycke norrut i anslutning till minnesmonument utmed väg 126, mellan Alvesta och Moheda.

Ska restaureras på nya platsen

När hyddorna väl är på plats ska nödvändiga restaureringsinsatser genomföras. Vasstäckningen ska kompletteras, trasiga glasrutor ersättas och utvändiga träytor målas.

Förhoppningen är att byggnaderna kommer att vara mer tillgängliga för besökare på den nya platsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer