Sara Gripstrand, strateg för ekologisk hållbarhet i Kalmar kommun, och P-O Johansson, verksamhetschef för idrott-, bad- och friluftsliv i Kalmar kommun. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Unik konstgräsplan i Kalmar ska förhindra spridning av mikroplaster

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av ett slutet system och genom att spelarna borstar skorna rena ska konstgräsplanen i Bergavik minimera spridning av mikroplaster. Konstgräsplanen ligger alldeles intill Kalmarsund.

Den ser ut som andra konstgräsplaner, med året runt-grönt plastgräs. Men där tar också likheterna med andra konstgräsplaner slut, för planen som stod klar i höstas har ett slutet system, så att mikroplaster från granulatet av de finmalda bildäcken som ligger på planen, inte ska spridas vidare.

– Planen är unik, vi vet ingen som byggt ett slutet system på det här sättet, säger Sara Gripstrand som är strateg för ekologisk hållbarhet i Kalmar kommun.

Mikroplaster

Vattnet filtreras

Planen är byggd som en balja, så att allt vatten som landar på planen samlas upp och filtreras från bildäcksgranulatet.

– Vi vill fånga upp allt granulat som rinner ut från den här planen, eftersom granulat blir till mikroplaster och det vill vi inte ha i miljön, säger Sara Gripstrand.

Men det handlar inte bara om att fånga upp vatten, det handlar också om att spelarna, innan de går av planen, borstar bort granulat från skor och kläder, så att det inte sprids den vägen.

– Den här planen ingår i ett forskningsprojekt och följs med intresse från stora delar av Europa, säger P-O Johansson som är verksamhetschef för idrott- bad- och friluftsliv i Kalmar kommun.

Konstgräsplanen på Bergaviks idrottsplats

Planen stod klar i höstas och togs nyligen i bruk. I forskningsprojekt samarbetar bland andra Kalmar kommun och Svenska Fotbollförbundet. I höst räknar man med att veta exakt hur mycket granulat som inte spridits vidare tack vare planens konstruktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mikroplaster

Mer i ämnet