Peter Bengtsson, anläggningschef på Kultur och fritidsförvaltningen, säger att gummigranulatet på kommunens konstgräsplaner kommer att fasas ut. Foto: Jan-eric Lundberg/SVT

Så ska Växjö kommun sluta sprida gummigranulat

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommun har jobbat med en handlingsplan som innebär att mängden av mikroplaster ska minska på kommunens konstgräsplaner. Tidigare år har det lagts ut 16 ton gummigranulat varje år på kommunens konstgräsplaner. Men i år har man minskat mängden till fyra ton. Planen är att sluta helt inom fem år.

Gummigranulat är små korn av nedmalda gamla bildäck, och det har länge använts till att ”dressa” konstgräsplaner med. Men det har visat sig att granulatet försvinner från planen och ut i naturen.

Växjö kommun har beslutat sig för att om fem år helt sluta med att sprida gummigranulat.

Mikroplaster

Vill ersätta med miljövänligare granulat

– Steg nummer ett är att se till att våra planer inte läcker. För när granulatet ligger still på planen är det inte farligt, utan då har den bara positiva effekter, för alla som vistas på planen. Sedan tänker vi att så fort det kommer nya miljövänligare material som vi kan ersätta gummigranulatet med, då kommer vi ersätta våra planer med det,  säger Peter Bengtsson, anläggningschef på Kultur och fritidsförvaltningen.

För att redan nu minska läckaget har kommunen byggt speciella dagvattenbrunnar med filter där gummigranulatet fastnar och man har även anlagt en sarg av cement runt planerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mikroplaster

Mer i ämnet