Det här vattenprovet är från Växjösjön och det visar på förekomst av så kallade mikroplaster i Växjös badvatten. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Mikroplast hittat i Växjös badsjöar: ”Förvånansvärt höga halter”

Uppdaterad
Publicerad

I nytagna prover från Växjösjön finns olika mikroplaster: små millimeterstora partiklar från olika plaster som kommer ut i naturen.

En källa till det kan vara så kallat gummigranulat som under flera år har spridits ut på kommunernas fotbollsplaner av plast.

Under många år har Växjös konstgräsplaner dressats med tonvis av gummigranulat, som är små korn av fragmenterade uttjänta bildäck. Ett bildäck innehåller en mängd av farliga kemikalier och plast. Så länge granulatet ligger kvar i konstgräsplanen gör det ingen skada. Men i naturen och i vattendrag kan det bli problem om fiskar och andra djur får i sig dessa partiklar, som kallas för mikroplast.

Enligt  Naturvårdsverket är granulat från konstgräsplaner identifierat som en viktig källa till utsläpp av mikroplast i Sverige. Men det finns samtidigt stora kunskapsluckor när det gäller i vilken grad mikroplasterna påverkar människors hälsa och vår natur.

Mikroplaster

Blev överraskad av resultatet

Charlotte Parsland är kemist på Linnéuniversitetet. Hon har i nytagna prover från Växjösjön hittat olika mikroplaster, där en av källorna kan vara just gummigranulat.

– Det visar förvånansvärt höga halter av mikroplast. Vi har under en kurs på Linnéuniversitetet gjort en liten experimentell studie. Vi höjde på ögonbrynen när vi såg våra resultat, jämfört med vad som är gjort tidigare i svenska insjöar.

Utvecklingen oroar

Therese Karlsson är doktorand i mikroskräp vid Göteborgs Universitet och hon har också sett detta i studier.

– Det har visat sig läcka ut i miljön. Vi kan hitta det i våra miljöprover. Både det här gräset som planen är gjord av och även de här gamla däckspartiklarna, säger hon.

När SVT Nyheter Småland var ute på Växjösjön med Charlotte Parsland och Andreas Hedrén som är sjömiljöansvarig på kommunen, hittades mikroplast i prover som togs i bottensedimentet.

– Jag blir oroad över att det är så mycket mikroplast i våra prover. Man kan ju också undra hur man kunde komma på att använda nermalda gamla bildäck på fotbollsplanerna, och det verkar vara svårt att hitta någon bra ersättning, säger Andreas Hedrén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mikroplaster

Mer i ämnet