Den unika bilden togs på tisdagsmorgonen. Att det är en rödtrast är nu bekräftat Foto: Magnus Elfwing

Unikt fågelfynd – första gången den skådas i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Hösten är en bra tid för fågelskådare av flera anledningar. Dels så dras fåglar till trädgårdarna för att leta mat, men det är också den tiden som exotiska fåglar råkar flyga fel och landa i Sverige.

På tisdagsmorgonen fick fågelskådaren Magnus Elfwing från Kalmar se en bild som en person lagt ut på ett så kallat community, alltså en samlingsplats för fågelskådare. Personen undrade vad det kunde vara, och Magnus Elfwing hajade genast till.

– Jag såg direkt att det måste vara en rödtrast. Den är otroligt ovanlig, och har aldrig setts i Sverige tidigare, säger Magnus Elfwing.

Magnus Elfwing åkte genast till trädgården i Patamalm på gränsen mellan Kalmar och Mönsterås, och där fanns fågeln lyckligtvis kvar och kunde fotograferas.

– Det känns otroligt! Jag har velat se den i hela mitt liv, säger han.

”Tråkigt för fågeln, roligt för oss”

Att fågeln är på villovägar är tydligt. Den hör egentligen hemma i Asien, och har antagligen flugit fel.

– Det är så klart tråkigt för fågeln, men fantastiskt för oss, säger Magnus Elfwing.

Rödtrasten, som hör hemma i Sibirien, är otroligt ovanlig i Europa, och har tidigare inte siktats i Sverige. Att det rör sig om just en rödtrast verifierades under tisdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet