Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Harald Hjalmarsson (M) är mycket missnöjd med Trafikverkets förlag som han menar kommer hämma tågåkningen från Kalmar län. Foto: SVT

Upprörda politiker skickar brev till regeringen i tågfrågan: ”Väldigt akut”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande i fyra olika kommuner har tillsammans skickat brev till infrastrukturministern angående förslaget om att Stångådals- och Tjustbanan inte ska ledas ända fram till den nya centralstationen i Linköping. Förhoppningen är att regeringen ska stoppa förslaget från Trafikverket.

Tidigare under sommaren presenterade Trafikverket sin plan för hur de ska spara pengar på bygget av Ostlänken, där planen fortsatt är att tågen från Tjust- och Stångådalsbanan ska stanna vid en ny station söder om den nya Linköping C.

Förslaget har under en längre tid upprört många, och kommunstyrelsens ordförande i Västervik, Vimmerby, Kinda och Åtvidabergs kommun har nu skickat ett gemensamt brev till infrastrukturministern.

– Vi vill försäkra oss om att även regeringen vet om vad som håller på att hända. Det verkar som att det krävs att regeringen tydliggör att det ska vara ett sammanhållet system, berättar Harald Hjalmarsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Västervik kommun.

Sämre möjligheter att pendla

Förhoppningen är att regeringen ska tala om för Trafikverket, som utreder frågan, att det ska vara ett sammanhållet system, så att man har möjlighet att komma ut på stambanan eller komma in i centrala Linköping utan att behöva byta utanför Linköping.

– Det är många personer som berörs av det här. Konsekvensen av det här är att ett par hundratusen invånare får väsentligt sämre möjligheter att pendla, säger Harald Hjalmarsson (M).

Hör Harald Hjalmarsson berätta i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.