Uppvidinge lämnar Räddningstjänsten Östra Kronoberg

Publicerad

Vid årsskiftet begär Uppvidinge kommun utträde ur Räddningstjänsten Östra Kronoberg. De vill att invånarna i Lessebo, Tingsryd och Uppvidinge kommun ska dela lika på kostnaderna, men så ser det inte ut idag.

Det var vid kommunfullmäktiges möte den 20 december som Uppvidinge kommun beslutade att lämna Räddningstjänstförbundet Östra Kronoberg- RÖK.

Lika kostnad för alla

Räddningstjänsten Östra Kronoberg bildades 2002-2003 och består idag av kommunerna Tingsryd, Lessebo och Uppvidinge.

Under 2016 fattades beslut om neddragningar för att minska kostnaderna totalt i förbundet. Samtidigt uppfattade Uppvidinge kommun att man var överens om att kostnaderna för räddningstjänsten skulle fördelas lika per invånare i samtliga kommuner.

2014 betalade kommuninvånare i Uppvidinge 1501 kronor per person, boende i Lessebo 1149 och Tingsrydborna 1120 kronor per person.

Men när budgeten för RÖK 2017 nu har lagts fram så har det inte skett några förändringar. Det är också anledningen till att Uppvidinge kommun nu begärt utträde ur förbundet,

– Ja enkelt uttryckt kan man säga så. Vi tycker att kostnaderna inom förbundet borde fördelas lika, säger Camilla Ymer (S), vice ordförande i kommunstyrelsen i Uppvidinge.

Uppsägning på två år

Utträdet begärs till årsskiftet, men det innebär inte att samarbetet inte kommer att fortsätta efter nyår.

– Det är uppsägningstid på två år så verksamheten kommer att fortsätta att fungera precis som vanligt och jag tror inte någon deltidsbrandman kommer att märka någon skillnad, säger Camilla Ymer.

Nu arbetar Uppvidinge kommun med att ta fram ett underlag för förhandlingar med Lessebo och Tingsryds kommun. För enligt Camilla Ymer är beslutet om att lämna förbundet ett sätt att få igång en diskussion.

– Vi känner att det här är enda sättet att få igång en dialog. Ett utträde är ingenting vi önskar utan vi ser fortfarande RÖK som det bästa alternativet, säger hon.

Vad händer om ni inte kommer överens då?

– Ja kör diskussionen fast så går avtalet ut om två år och då måste vi fundera på om vi ska driva i egen regi eller gå ihop med någon annan eller se över om vi kan samarbeta med Räddningstjänsten Östra Kronoberg på ett annat sätt, säger Camilla Ymer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.