Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet du se när det första spadtaget togs till den så kallade utjämningsdammen i Växjö. Foto: Illustration över utjämningsmagasinet från Växjö kommun.

Så ska Växjö hindra att avloppsvatten rinner ut i sjö vid översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

Vid skyfall och kraftiga översvämningar riskerar avloppsvattnet vid reningsverket Sundet i Växjö att inte hinna renas. För att förhindra att orenat avloppsvatten rinner ut i Norra Bergundasjön satsar Växjö kommun 75 miljoner kronor på ett så kallat utjämningsmagasin som tillfälligt kan lagra stora vattenmassor.

När ovädret Hans drog in över landet för ett par veckor sedan sågs bajs och toalettpapper flyta omkring efter att avlopp svämmats över i bland annat Sävedalen i Partille kommun.

– Alla vet att stora skyfall kommer oftare och oftare. Meteorologerna kan inte i förväg säga var de stora regnmängderna ska komma, så nästa gång kan det vara Växjö som drabbas, säger Cheryl Jones Fur (MP), 1:a vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Växjö kommun.

Orent eller delvis orenat vatten har vid stor nederbörd runnit ut i Norra Bergundasjön, men på sikt hoppas Växjö kommun att åtgärden med utjämningsmagasinet ska leda till att även den sjön blir badbar.

Skattepengar och höjda avgifter

Utjämningsmagasinet kommer att bestå av en cirka 50 meter hög betongsilo som rymmer 7000 kubikmeter vatten och en stor jorddamm på 20 000 kubikmeter som består av en vall som omgärdar en mosse. Den kan också fyllas med vatten när betongsilon inte räcker till.

– När det kommer höga flöden så leder vi ut vattnet till utjämningsmagasinet och sedan tar vi in det i reningsverket igen när det finns plats. Då kan vi rena det i en optimal process, säger Malin Engström, VA-chef på Växjö kommun.

Utjämningsdammen ska vara klar hösten 2024 och finansieras genom VA-avgiften.

– Om vi släpper ut orent vatten här i Växjö, så flödar det ner i Mörrumsån. Vi ser det här som en miljöåtgärd, säger Cheryl Jones Fur (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.