Kommunerna måste arbeta mer mot nedskräpning. Foto: Håll Sverige Rent

Ny lag kräver kommunala planer mot skräpet

Uppdaterad
Publicerad

Alla kommuner måste från och med maj i år ha en plan med målsättning och åtgärder för att minska nedskräpningen. Planen ska vara en del av de kommunala avfallsplaner som kommunerna har sedan tidigare.

Det nya är att kommunerna får ett tydligare och mer långtgående ansvar. Som hjälp har de fått en vägledning av Naturvårdsverket som beskriver hur man kan arbeta strategiskt. Där finns bland annat en uppräkning av aktiviteter mot nedskräpning. Det kan till exempel handla om fler papperskorgar, tätare tömning, skolprojekt, lokala informationskampanjer och skräpplockaraktiviteter. Plast tas särskilt upp som ett skräp som ska prioriteras.

I vägledningen läggs också vikt vid att det görs skräpmätningar för att man ska få en uppfattning om effekterna av de insatser som görs.

Nedskräpning i naturen

I kommunernas utökade ansvar ligger att se till att många olika aktörer samarbetar med kommunala förvaltningar, till exempel fastighetsägare, renhållare, producenter med producentansvar.

Kommunerna har sen tidigare ett långtgående ansvar för att hålla rent i det offentliga rummet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedskräpning i naturen

Mer i ämnet