Duniyo Hassan blev bara 17 år. Hon dödades av en annan intagen på det HVB-hem i Trollhättan där hon bodde. Foto: Privat och Rescue Photo

Utredning klar: 14-åring mördade Duniyo på HVB-hem

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Robert Beckard har nu avslutat utredningen kring vad som hände när 17-åriga Duniyo från Växjö dog på ett HVB-hem i Trollhättan i november i fjol. Han har kommit fram till att det rör sig om ett mord.

”Det är utrett, anser jag, att 14-åringen bragt 17-åringen om livet. Detta har skett genom att hon utdelat upprepade knivhugg mot målsäganden.” skriver Robert Beckard bland annat i ett mejl till SVT Nyheter. Han skriver också att han rubricerar händelsen som mord.

Flickans ålder oklar

Han skriver också att det under utredningens gång varit oklarheter kring hur gammal flickan som dödade Duniyo var. Men uppgifterna om att hon var över 15 år när brottet begicks har inte gått att styrka och därför, skriver åklagaren, måste han behandla henne som om hon var 14. Flickan är därför inte straffmyndig och kommer inte att åtalas eller dömas.

Behöver inte avgöras i domstol

Åklagaren skriver också att han inte ser att det finns något behov av någon så kallad bevistalan, det vill säga att frågan om den 14-åriga flickans skuld ska avgöras i domstol.

”Jag anser att utredningen är så omfattande och tydlig att det inte återstår några oklarheter av väsentlig betydelse att reda ut i domstol. ” skriver han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.