I november i fjol dödades 17-åriga Duniyo från Växjö vid ett bråk på ett HVB-hem i Trollhättan.

Mord på HVB-hem ska utredas på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Mordet på 17-åriga Duniyo från Växjö, som knivhöggs på ett HVB-hem i Trollhättan, ska utredas på nytt. Anledningen är uppgifter om att den misstänkta flickan inte var minderårig när brottet begicks.

”Vid en genomgång av ärendet finns anledning att anta att den misstänkte fyllt 15 år när brottet begicks. Enligt min mening behöver ytterligare utredningsåtgärder vidtas i syfte att klarlägga den misstänktes ålder. Förundersökning angående mord ska därför inledas. ”, skriver överåklagare Thomas Häggström i ett beslut som fattades på torsdagen.

Mordet på 17-åriga Duniyo utreddes enligt Lagen om unga lagöverträdare, LUL, eftersom den misstänkta flickan enligt officiella uppgifter var 14 år i november i fjol när brottet begicks. Utredningen kom fram till att hon var skyldig till mord men avslutades utan prövning i domstol. Nu kommer fallet i stället att utredas genom en traditionell förundersökning.

Överåklagare Thomas Häggström vill inte utöver beslutet lämna några kommentarer. Men så här säger Sara Engelmark, åklagare vid utvecklingscentrum i Stockholm som är den som föredragit ärendet:

– Vid en genomgång av ärendet finns en anledning att anta att flickan var äldre än 15 år, det räcker för att vi ska kunna bedriva en vanlig förundersökning.

Flickans mamma uppger att hon var äldre

SVT kan nu avslöja att det finns uppgifter i LUL-utredningen från den misstänkta flickans mamma om att hennes dotter hade fyllt 15 år i november i fjol. I förhör uppger hon att flickans ålder ändrades i hemlandet eftersom hon riskerade att bli bortgift. Robert Beckard som var åklagare i LUL-utredningen valde ändå att avsluta utredningen som om flickan var så gammal som hennes officiella dokument gjorde gällande.

– Jag har gjort den bedömningen att jag varken kan eller får åtala någon vars ålder jag inte kan fastställa, sade han till SVT i samband med att han avslutade utredningen.

Trodde inte på att flickan var så ung

Den mördade flickans pappa, Faisal Hassan, har hela tiden hävdat att han inte tror på att flickan som dödade hans dotter bara var 14 år när brottet inträffade. Han kontaktade Robert Beckard på åklagarekammaren i Uddevalla som hjälpte honom att överklaga sitt eget beslut. Och nu får Faisal alltså rätt till en ny prövning av omständigheterna kring dotterns död. I den kommer pappan att ha helt andra rättigheter än han hade när ärendet hanterades som ett LUL-ärende.

Vad händer nu?

– Ärendet kommer att utredas och så får vi se vad det ger, säger Sara Engelmark.

Vad kan tänkas bli annorlunda?

– Vi har sett att det finns ytterligare undersökningsåtgärder som kan göras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.