Det misstänkta mordet inträffade på ett HVB-hem i Trollhättan.

Våldtäkt anmäld på HVB-hem där 17-åring dog – okänt för Växjö kommun

Uppdaterad
Publicerad

En misstänkt våldtäkt ägde i fjol rum på det HVB-hem i Trollhättan där en flicka från Växjö blev knivhuggen till döds under förra veckan. Trots att flickan bodde på boendet vid samma tidpunkt har inte Växjö kommun haft kännedom om händelsen. – Vi har inte fått några indikationer på oro, säger socialchefen Per Sandberg.

I augusti i fjol lex Sarah-anmälde HVB-hemmet i Trollhättan ett allvarligt missförhållande, efter att inskrivna ungdomar på boendet släppt in unga män utan personalens vetskap. Vid ett tillfälle ska en minderårig flicka ha haft sex med en man mot sin vilja. Något som polisanmälts.

Den 17-åriga flickan från Växjö flyttade till HVB-hemmet i juni i fjol, och bodde alltså på boendet under tiden för den misstänkta våldtäkten. Trots att det var Växjö kommun som placerade flickan i Trollhättan har kommunen inte haft kännedom om det som inträffat.

– Den här informationen är ny för mig. Det är HVB-hemmets ansvar att uppmärksamma oss men vi har inte fått några indikationer på oro, säger Per Sandberg, socialchef i Växjö.

Oklart om flickan var inblandad

Socialtjänsten vet inte heller om flickan varit inblandad i händelserna, eller om de omplacerat flickan om de fått reda på vad som skett på boendet.

– Om vi fått reda på oegentligheter hade vi fört dialog med föreståndaren och tagit del av utredningen och åtgärder. Jag vet i dagsläget inte vilken dignitet de här incidenterna haft och det är för tidigt att säga om vi gjort rätt eller fel i placeringsbedömningen, säger Per Sandberg.

Den 14 november avled flickan efter att hon knivhuggits under ett bråk med en 14-årig flicka som också bodde på boendet. Socialtjänsten utreder nu hur de hanterat den avlidna flickans ärende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt mord på HVB-hem

Mer i ämnet