Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Flicka som dödades på HVB-hem kom från Växjö Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Flicka som dödades på HVB-hem kom från Växjö

Uppdaterad
Publicerad
Den 17-åriga flicka som misstänks ha blivit mördad av en 14-årig intagen på ett HVB-hem i Trollhättan var placerad där av Växjö kommun. Socialtjänsten utreder nu hur de hanterat hennes ärende.

Flickan, som var 17 år, kom från ett annat land till sin pappa i Växjö 2009. Flickan placerades senare på HVB-hem, först i Alvesta och Halmstad men nu senast alltså i Trollhättan. Något som Expressen/GT var först med att berätta.

I onsdags uppstod ett bråk mellan flickan och en annan intagen som slutade med att 17-åringen fick föras till sjukhus med så svåra skador att hon senare avled. En 14-årig flicka är nu misstänkt för mord alternativt dråp.

Misstänks ha dödats av knivhugg

– Vi har en 14-årig flicka som vi misstänker ha knivhuggit och dödat en 17-årig flicka, och de här flickorna har bott på samma boende, säger åklagare Robert Beckard till SVT Nyheter Väst.

Socialchefen i Växjö, Per Sandberg, fick beskedet om vad som hänt under onsdagskvällen. Övrig personal informerades på torsdagsförmiddagen.

– Detta är naturligtvis fruktansvärt. Många i personalen som har jobbat med flickan är skakade, säger han till SVT Nyheter Småland.

Ska kontrollera var sjätte månad

Flickan hade varit placerad i Trollhättan sedan mitten av förra året. Enligt Per Sandberg har placeringen kontrollerats på det sätt som lagen kräver, det vill säga var sjätte månad.

– Vi har kanske till och med i det här fallet faktiskt gjort lite mer än vad vi ska eftersom det har varit en väldigt svår placering. I den delen är vi trygga. Men däremot vet vi inte om vi har gjort allting rätt, det måste vi titta på.

Vad är det som ni kan ha gjort fel?

– Det är om det är någonting kring dokumentationen eller har funnits signaler på något sätt, men enligt de kontakter jag har haft med förvaltningen så finns inte de tecknen.

Personal erbjuds stöd

För den personal inom socialtjänsten i Växjö som har jobbat med flickan och hennes placering erbjuds nu krisstöd.

– Nu jobbar vi med att landa i det här extrema traumat som vi har landat i, och vi får se i nästa vecka hur vi ska gå vidare. Men vi måste naturligtvis titta på om det fanns eller finns något vi kunnat göra annorlunda, säger Per Sandberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt mord på HVB-hem

Mer i ämnet