Det misstänkta mordet i november 2018 inträffade på ett HVB-hem i Trollhättan.

Våldtäkt anmäld på HVB-hem där 17-åring dog

Uppdaterad
Publicerad

En 14-årig flicka misstänks ha mördat en 17-årig flicka på ett gemensamt HVB-hem i Trollhättan. Nu framkommer att boendet tidigare har utretts med anledning av en misstänkt våldtäkt.

I augusti 2017 lex Sarah-anmälde HVB-hemmet i Trollhättan ett missförhållande. Det handlade om att ungdomar inskrivna på boendet vid två tillfällen släppt in unga män utan personalens vetskap. Vid ett tillfälle ska en minderårig flicka ”mot sin vilja, haft sex med en av männen”, som det står i anmälan. Det handlar alltså om en misstänkt våldtäkt. Händelsen polisanmäldes.

Det här har även GT rapporterat om.

Intern utredning

Händelsen ansågs vara ett allvarligt missförhållande enligt boendet och lex Sarah anmäldes. Det ska enligt anmälan ha inträffat då personalen hade överlämning och avdelningen var obemannad.

De som driver boendet har i en intern utredning identifierat de bakomliggande orsakerna till händelsen. Det handlade om att avdelningen var obemannad, att ungdomarna kände till personalens rutiner vid överlämning och att ett larm inte fungerade.

Knivmördad flickan bodde där

Den 17-åriga flicka som misstänkt ha blivit knivmördad den 14 november bodde under händelsen 2017 på boendet. Det är ett HVB-hem som tar emot ungdomar i åldrarna 13-18 år med psykosocial problematik. Vissa med trauma.

I anmälan skriver boendets ansvariga att de under en period innan händelsen 2017 haft svårigheter att skapa behövlig stabilitet i verksamhet och personalgrupp, vilket inneburit risk för brister i kvalitet, oplanerade utskrivningar och svårigheter att hantera situationer när verksamheten prövas.

Åtgärder vidtogs

SVT Nyheter Väst har sökt ansvariga för boendet som svarar via sms.

– Vi ser självklart allvarligt på händelsen 2017 men som framgår i rapporten så vidtogs omgående konkreta åtgärder. Ivo ansåg åtgärderna som tillräckliga och avslutade ärendet, säger sektorchefen för företaget som driver boendet.

Chefen skriver vidare att det som skedde 2017 respektive i år är två skilda händelser som kräver olika hantering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.