Den mordmisstänka 14-åringens advokat ger hård kritik mot HVB-hemmet som tjejerna bodde på. Foto: SVT

Advokaten kritiserar HVB-hem i Trollhättan efter flickas död

Uppdaterad
Publicerad

Advokaten till den 14-åriga flicka som i ett bråk på ett HVB-hem i Trollhättan i onsdags misstänks ha dödat en 17-årig flicka från Växjö går nu ut och kritiserar HVB-hemmets personal.

– De har inte löst de konflikter som låg bakom bråket, vi vuxna hade inte upplevt det som konflikter utan småsaker som i ett barns huvud kan växa och bli stora, säger Tommy Nilsson som är 14-åringens advokat.

Exakt hur bråket gått till och vad som föregick det håller nu på att utredas. Det är inte en traditionell förundersökning av polisen som görs eftersom flickan bara är 14 år och ännu inte straffmyndig. Åklagaren utreder nu i stället för socialtjänstens underlag, för att få reda på vilket behov av vård, kontroll och behandling den 14-åriga flickan har framöver.

– Hade det varit ett riktigt hem tror jag aldrig att det hade skett, säger Tommy Nilsson.

Det är hårda anklagelser?

– Ja, det är det men jag utgår från den berättelse jag har fått.

Vill inte kommentera

HVB-hemmet har gjort en Lex Sarah-anmälan till Arbetsmiljöverket. Alla ungdomar på boendet har flyttats ut efter händelsen och kommer att få nya boenden. SVT har sökt ansvariga på HVB-hemmet utan resultat. Men de skriver i ett pressmeddelande:

”För närvarande pågår flera utredningar, varvid vi som verksamhet inte kan kommentera vare sig kritik från advokat eller annan eventuell kritik förrän ovanstående utredningar visar vad som ligger till grund för händelsen och hur föremålet kom till berörd klients hand.

Det är givetvis oerhört viktigt att utredningarna ger svar på dessa väsentliga frågor för att kunna analysera, förstå och lära av”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt mord på HVB-hem

Mer i ämnet