Faisal Hassan behöver juridisk hjälp efter dotterns död, men får ingen. Foto: Ida Andersson

Hans dotter dödades – får ingen juridisk hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Faisal Hassans dotter knivdödades av en 14-åring på ett HVB-hem i november förra året. Men eftersom den som misstänks för brottet är under 15 år så har han ingen rätt till juridisk hjälp från samhället. Brottsoffers rätt till stöd avgörs nämligen av åldern på den som är misstänkt.

Det är nu drygt tre månader sedan Faisal Hassan från Växjö fick samtalet som är varje förälders värsta mardröm. Hans 17-åriga dotter Dunyio var död. En 14-åring på det HVB-hem i Trollhättan där Duniyo bodde misstänks ha dödat henne med en kniv.

– Jag vet inte varför min dotter dödades och varför den andra flickan hade en kniv. Jag blir ledsen och jag vet inte vad jag ska göra, säger Faisal Hassan.

Misstänkt mord på HVB-hem

Som alla andra brottsmisstänkta fick den 14-åriga flickan omedelbart en advokat. Faisal däremot, omfattas inte av den rätt till ett målsägandebiträde som gäller för de flesta brottsoffer som drabbas av grova brott. Därför vet han fortfarande mycket lite om vad som har hänt.

– Jag har träffat en polis och de har frågat lite. Jag vet inte hur systemen i Sverige jobbar och jag skulle behöva någon som hjälpte mig.

Kanske aldrig får reda på vad som hände

Brottsrubriceringen i den pågående utredningen är mord. Åklagaren uppger att den snart är klar, men det är ändå osäkert om Faisal kommer att få ta del av den. När utredningen avslutas blir det ingen rättegång just för att den misstänkte är under 15 år. Och det är också oklart om utredningen kommer att bli offentlig eftersom det inte blir någon dom. Därför kommer Faisal kanske aldrig få veta exakt vad som hände den där dagen i november.

Utan dokument som styrker vad som hänt kan det dessutom bli svårt att få ut något skadestånd eller andra ersättningar. Det går att överklaga sekretessen, men Faisal vet inte till vem han ska vända sig för att få hjälp med det.

– Det är en advokat jag behöver. Jag skulle behöva att någon hjälpte mig. Jag behöver inget annat.

Därför har du inte rätt till stöd om du utsätts för brott av en minderårig

  • Utredningarna bedrivs enligt Lagen om unga lagöverträdare, LUL. Då finns inget lagligt stöd för att bevilja ett målsägandebiträde eftersom den rätten är kopplad till att det pågår en förundersökning.
  • Utredningen bedrivs i ett annat syfte än en vanlig förundersökning. Ska framförallt vara ett underlag för socialtjänsten att vidta åtgärder. Har inte som syfte att utdöma ett straff.
  • Utredningen rör ett barn och måste vara anpassad utifrån att det just är ett barn som är misstänkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord på HVB-hem

Mer i ämnet