Sven-Erik Alhem. Foto: TT

Sven-Erik Alhem: ”Katastrofalt för förtroendet för rättsapparaten”

Uppdaterad
Publicerad

Sven-Erik Alhem, ordförande i Brottsofferjouren och före detta överåklagare, är starkt kritisk till att den som blir utsatt för ett grovt brott av ett barn inte har samma rätt till juridisk hjälp som den som blir utsatt av en vuxen.

– Den som är brottsoffer blir ju inte annorlunda tagen av ett mord på en nära anhörig bara för att det är ett barn som är misstänkt istället för en vuxen, säger han.

Enligt honom strider det svenska regelverket mot andemeningen i Europakonventionen och med EU:s brottsofferdirektiv. Där slås det fast att vikten av båda parter i en rättsprocess är likställda.

Misstänkt mord på HVB-hem

– Det här är ju katastrofalt för förtroendet för rättsapparaten. Om det hade varit en vuxen som var misstänkt så hade det varit självklart att man hade fått ett målsägandebiträde. Då ska man också ha det om det är ett barn som är förövaren, säger Sven-Erik Alhem.

”Anhörig är ett känsligt brottsoffer”

Just i fallet med Faisal Hassan, som inte fått något målsägandebiträde trots att hans dotter misstänks ha mördats av en 14-årig flicka, blir utsattheten hos brottsoffret extra tydligt, menar Sven-Erik Alhem.

– Anhörig till ett mordoffer är i högsta grad ett mycket känsligt brottsoffer. Den ska ha rätt till ett målsägandebiträde som fullt ut tar till vara målsägandes intressen.

Kräver att reglerna ändras

Faisal är inte ensam om att ha hamnat i den här situationen.

– Men vi vet ju om att det finns unga icke straffmyndiga personer som begår allvarliga brott. Det är inte fråga om bara äppelpallning som man trodde förr i tiden, säger Sven-Erik Alhem.

Nu kräver han att reglerna ändras.

– Jag tycker att man ska ta ett fullödigt ansvar och se till att man behandlar både målsägandesidan och den misstänkta på samma sätt som man gör när det gäller vuxna. Båda ska ha tillgång till ett professionellt stöd som kan bistå från första stund.

Därför har du inte rätt till stöd om du utsätts för brott av en minderårig

  • Utredningarna bedrivs enligt Lagen om unga lagöverträdare, LUL. Då finns inget lagligt stöd för att bevilja ett målsägandebiträde eftersom den rätten är kopplad till att det pågår en förundersökning.
  • Utredningen bedrivs i ett annat syfte än en vanlig förundersökning. Ska framförallt vara ett underlag för socialtjänsten att vidta åtgärder. Har inte som syfte att utdöma ett straff.
  • Utredningen rör ett barn och måste vara anpassad utifrån att det just är ett barn som är misstänkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord på HVB-hem

Mer i ämnet