I Västervik har man de senaste åren haft kvar två kriminaltekniker i tjänst i polisområdet.
Men när en av kriminalteknikerna bytte jobb nyligen så ersattes inte tjänsten. Nu finns en oro bland utredarna att den enda kvarvarande kriminalteknikern i Västervik blir den sista, när han går i pension i sommar.
”Drabbar medborgarna”
Det finns flera risker med att Västervik, Oskarshamn, Hultsfred och Vimmerby står utan egen tekniker, menar de:
– Utredningstiden kommer bli längre och kvalitén kommer att försvagas, för det som kriminalteknikerna gör har vi ingen annan som kan göra. Det kommer framför allt drabba medborgarna i slutändan, säger Susanne Hafström, gruppchef för polisens utredare i Vimmerby och Västervik.
Vardagsbrott blir lidande
Hon varnar särskilt för att utredningarna kring vardagsbrott kan bli lidande. En bristande brottsplatsundersökning kan till exempel bli avgörande för om en utredning läggs ner eller inte och om det man hittar sedan håller som bevis i en domstol.
– Det kan vara exempelvis ett villainbrott. Om vi inte har tekniker här att skicka, så är det kanske patrullen i radiobil som får göra brottsplatsundersökningen. De har inte samma verktyg och samma möjlighet att säkra spår som en kriminaltekniker, säger Susanne Hafström.
Få lokalpolisområden har egna tekniker
Ännu är det inte bestämt vad som händer med tjänsten i Västervik, men ledningen för utredningsenheten i Malmö ser det snarare som att Västervik haft en särställning då de haft egna kriminaltekniker.
Men det är inget skäl i sig att dra ner verksamheten, menar Susanne Hafström.
– Vi är ett väldigt stort lokalpolisområde, därför är det viktigt att ha det lokalt. Våra kriminaltekniker arbetar också väldigt tätt med utredarna vilket är en stor framgångsfaktor. Är det så att man måste skicka folk hit blir det ändå en resursfråga, när man ligger på vägen i stället för att prioritera ärenden, säger hon.
Vad gör en kriminaltekniker?
Kriminaltekniker undersöker brottsplatser och säkrar forensiska fynd och spår. Teknikerna utreder också brandplatser.
Några saker som kriminaltekniker alltid försöker säkra från en brottsplats är fingeravtryck, DNA, skospår och spår efter verktyg, till exempel märke efter att någon brutit sig in.
Spår och fynd analyseras sedan i laboratorium, mer avancerade analyser görs av specialutbildade kriminaltekniker, så som biomedicinska analytiker.
I Västervik har man inte haft ett ackrediterat laboratorium sedan 2015 och har därför till skillnad från Kalmar inte gjort mer avancerade fingeravtrycksundersökningar (CNA-metoden) där.
Men däremot hanterar kriminalteknikern i Västervik till exempel beslag av narkotika, misstänktas kläder, framkallar fingeravtryck på papper, gör mobiltelefontömningar och en del vapenundersökningar. Han hjälper också till att paketera bevismaterial som ska skickas på analys till bland annat NFC.
Källa: Polisen