KD: Anställda ska inte tvingas utföra abort

Uppdaterad
Publicerad

Personer som söker jobb i landstinget Kronoberg ska inte nekas anställning för att de vägrar utföra aborter. Förslaget kommer från tre Kristdemokrater som vill att personalpolicyn görs om.

Det ska alltså enligt förslaget vara möjligt att jobba på länets sjukhus trots att man inte vill utföra vissa arbetsuppgifter, man ska inte tvingas att utföra abort om det strider mot ens etiska och religiösa övertygelse.

– Vår personal måste känna att vi som arbetsgivare står på deras sida, säger Eva Johnsson, Kristdemokraternas gruppledare i Landstinget Kronoberg, till SVT Smålandsnytt.

Samvetsfrihet

Eva Johnsson menar att vården på grund av det stora personalbehovet inte kan säga nej till personal som av olika skäl inte vill utföra alla arbetsuppgifter.

– Jag vet inte exakt hur många personer som det skulle kunna handla om som väljer bort att jobba hos oss på grund av detta, men vi är i Alliansen överens om att det här är en fråga som vi måste våga prata om, säger Eva Johnsson.

Abort en av de känsliga frågorna

Motionen som KD skrivit handlar inte enbart om abortfrågan. Samtidigt är det den frågan som gör problematiken extra aktuell menar hon.

– Nu kan vi rädda barn betydligt tidigare än förut och det innebär att vi kan rädda foster som är i samma ålder som de som kan aborteras, säger Eva Johnsson.

Gäller det även personer som är Jehovas vittnen som inte vill utföra blodtransfusioner?

– Där tror jag att det fungerar självsanerande. Jag har aldrig hört talas om ett Jehovas vittne som söker jobb på en operationsavdelning, säger Eva Johnsson.

Omsorg om patienterna

Men Eva Sandén, verksamhetschef på kvinnokliniken i Växjö, tycker att patientens behov av vård ska styra. När det gäller till exempel aborter får inte personliga överväganden påverka vilken vård som man medverkar i menar hon.

– Det här är en svår situation för både kvinnan och för vårdpersonal. Men vår främsta omsorg måste vara om den kvinna som tvingas gå igenom en abort, oavsett av vilket skäl den genomförs, säger hon.

I Jönköpings läns landsting lämnades en likadan motion i våras. Den har ännu inte behandlats.

Får medhåll av KD centralt

Fredrik Hardt, pressansvarig på Kristdemokraternas centralt, säger att den motion som Kristdemokraterna i Kronoberg lämnat in är helt i linje med det beslut som fattades på partiets riksting i Karlstad 2013.

– Det beslutet sa att frågan ska lösas i varje landsting och handlade, precis som den här motionen, om att anställda ska ha rätt till samvetsfrihet oavsett vilken fråga det gäller, säger han till Smålandsnytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samvetsfrihet

Mer i ämnet