Foto: TT Bild

Uttrarna har blivit fler i Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en rapport från länsstyrelsen i Kalmar ökar antalet uttrar i länets södra och mellersta del.

Under hösten 2014 genomfördes en barmarksinventering av utter i Kalmar län. Syftet med inventeringen är att undersöka uttrarnas utbredning samt populationsstorlekens förändringar.

Av totalt 140 olika utvalda platser har man bland annat hittat spår av utter på 75 av dem. Det handlar bland annat om om platser längs vattendrag, brofästen, uddar vid sjöar och trädrötter.

Undvika hotbild

Observationerna ska förebygga en eventuell hotbild för artens överlevnad eller om några åtgärder behöver sättas in. I dagsläget skattas den svenska utterpopulationen till mellan 2 000 och 3 000 djur.

Enligt 2015-års rödlista över hotade djur och växtarter, hamnar uttern under kategorin ”sårbar”. Det är en fjärde plats på en skala från ett till sex.

Majoriteten av populationen återfinns i landets norra och sydöstra regioner. I Kalmar län uppskattas det finnas omkring 57 – 67 stycken uttrar. En siffra som ökat sedan 2003 då antalet uttrar uppskattades till mellan 24 och 33.

Smålands landskapsdjur

Uttern var tidigare ett vanligt inslag i den svenska faunan. Jaktstatistik från slutet av 1940-talet visar att det sköts ungefär 1 500 uttrar per år i Sverige, men populationen började minska drastiskt under 1950 – 70-talen.

Den huvudsakliga anledningen till minskningen har ansetts vara miljögifter, främst PCB, men även andra faktorer som till exempel biotopförstöring och jakt bidrog. Till följd av minskningen startades Projekt Utter 1975 vars syfte var bland annat att undersöka anledningen till artens minskning.

På grund av artens snabba tillbakagång inventerades stora delar av landet under perioden 1983-1992 för att undersöka omfattningen av denna minskning.

Utifrån dessa resultat skattades den svenska utterpopulationen till mellan 500 och 1 000 djur, varav endast ett 50-tal uttrar antogs finnas i södra Sverige, till exempel på småländska höglandet. Att uttern är Smålands landskapsdjur är därför inte särskilt förvånande.

Källa: Länsstyrelsen Kalmar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.