Följ med till Klasatorpet där Kristina och Karl-Oskar bodde i filmen Utvandrarna. Foto: TT/SVT

Här spelades första Utvandrarfilmen in – hoppas nu på ökat intresse

Uppdaterad
Publicerad

När nu Vilhelm Mobergs Utvandrarna ska bli film en andra gång så hoppas de som bor och verkar i Mobergs utvandrarbygd i Småland att intresset för trakten ska öka.

– Varje gång som det gått repris av den tidigare filmen, så har intresset ökat och fler folk har kommit hit. Jag kan tänka mig att om man ser en ny film, som kanske man vill se var originalet kommer ifrån. Det är vår förhoppning, säger Stig Hermansson, ordförande i Långasjö sockens hembygdsförening. 

Maria Markman driver ett bed and breakfast i utvandrarbygden tror att en ny film kommer vara positivt och ge fler besökare. 

– Vilhelm Moberg är ju född och uppvuxen i Ljuder socken där vi håller till, så det finns en stark koppling hit. Böckerna handlar också om människor som faktiskt levde här. Många av dem som förekommer i böckerna var människor som fanns på riktigt, även om han har bytt namn på dem, säger Maria Markman som också sitter i styrelsen för hembygdsföreningen. 

Ingen inspelning i Småland 

Den nya filmen skulle först spelats in i Tjeckien, men på grund av pandemin har inspelningen flyttats hem till Sverige, men inte till Småland utan till Västra Götaland. Maria Markman ställer sig frågande till hur de ska få dit all sten. 

–  Hela poängen är ju att det ska se fattigt och eländigt ut med sten över allt. Det kan nog bli svårt att få till i det landskapet, men det kanske finns fake-stenar, säger hon och skrattar lite.

SVT Nyheter Småland besökte Klasatorpet, som ligger strax utanför Långasjö i Emmaboda kommun, och var hem till Kristina och Karl-Oskar i Utvandrarfilmen av Jan Troell som började spelas in 1968 och hade premiär 1971.

I klippet kan du se bilder från torpet och höra vad de som jobbar med hembygdsparken tror om nya filmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.