Utvisas efter sex år i Hultsfred

Publicerad

18-årige Abrahim Jabateh bor i Hultsfred sedan sex år, men nu ska han utvisas till Liberia trots att han bara har bott där några månader, som nyfödd.

Han säger själv att inte har någon som kan ta emot honom i Liberia, och han kan inte språket. I Liberia har Abrahim, eller ”Ibbe” som han kallas, sina biologiska föräldrar och fyra syskon. Men han bodde bara med dem i några månader när han var liten, innan han flyttade till Guinea med sin mormor.

Nu går ”Ibbe” på gymnasiet i Hultsfred och han bor hos en fosterfamilj, som han har bott hos sedan han kom till Sverige för sex år sedan. För fyra år sedan fattade Migrationsverket beslut om att han inte får stanna i Sverige, ett beslut som blir aktuellt nu när han fyllt 18 år.

Han är väldigt ledsen och bedrövad i dag.

– Jag känner mig död, jag har bott här sedan jag var liten. Jag skulle göra vad som helst för att få stanna, säger Abrahim. I dag är han kallad till polishuset i Hultsfred, men ingen vet när han måste lämna landet.

Chockade vänner

Elin Lagergren är en av Abrahims vänner. Hon och Abrahims andra kompisar fick utvisningsbeskedet i går.

– Vi känner oss chockade, säger Elin Lagergren, som kommer att demonstrera för att Abrahim ska få stanna.

Abrahim Jabeteh har fått mycket stöd på Twitter och Facebook under dagen, där nyheten fått stor spridning.

”Låt Ibbe få stanna i Sverige. Det är ju här han hör hemma”, skriver en tjej på Twitter.

”Tycker det är så underbart att så många kom och stöttade Ibbe i dag”, skriver ytterligare en Twitteranvändare.

Och en annan kommentar på Twitter säger att ”Det är inte mänskligt. Det får inte ske”.

Ingen utvisning i dag

Abrahim Jabateh säger efter mötet på polisstationen att polisen informerade om vad utvisningsbeslutet från 2009 innebär nu när han har fyllt 18 år. Men Abrahim vill inte berätta mer om vad polisen sa på mötet, eftersom han menar att det är en privatsak. Inget datum för utvisningen är ännu bestämt, säger dock Abrahim.

Nu önskar Abrahim Jabateh att tiden fram till utvisningen ska kunna utnyttjas för nya överklaganden till Migrationsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

”Ibbe” utvisas

Mer i ämnet