Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare i Region Kalmar län gav en lägesbild av vaccineringen i länet för regeringen.

Kalmars vaccinsamordnare i möte med statsministern

Uppdaterad
Publicerad

Under ett möte med bland annat statsminister Stefan Löfven, Anders Tegnell och socialminister Lena Hallengren beskrev vaccinsamordnaren Marie Ragnarsson i Region Kalmar län sin bild av hur vaccinationen på länets äldreboenden går.

– Vi är igång i alla kommuner, säger hon.

Vaccination mot covid-19 på äldreboenden runt om i landet är i full gång. För att få en lägesbild deltog även stadsepidemiolog Anders Tegnell, chefen för hälso- och sjukvårdssektionen på Sverigeskommuner och regioner (SKR) Emma Spak och den nationella vaccinsamordnaren Richard Bergström i mötet med de tre vaccinsamordnarna från Kalmar, Värmland och Västerbotten.

– Vi är igång i alla kommuner och under veckan så har personal inom omsorgsverksamhet och hemtjänst påbörjats. Vi har också börjat vaccinera personal som jobbar på intensiven, säger Marie Ragnarsson, vaccinsamordare i Region Kalmar.

Skillnader mellan regionerna

Under pandemin har skillnaderna mellan regionernas resurser och förutsättningar gång på gång gjort sig påmind, inte minst gällande testningen. Men Lena Hallengren menar att det inte går att jämföra testningen med vaccineringen, då Sverige har en lång erfarenhet av vaccinationer.

– Det här är någonting vi kan. Sedan kommer det inte se likadant ut överallt. Det kan ha både sin nackdelar men också sina fördelar. De som ska göra det här i Kalmar län kan Kalmar län och vet förutsättningarna där, säger Hallengren (S).

Stort intresse att hjälpa

I sitt sök efter hjälp att vaccinera har region Kalmar haft en annons ute där hjälp efterfrågas för vaccination av allmänheten.

– Där har vi fått en god intressebank på runt 170 personer som vill hjälpa till att vaccinera, säger Marie Ragnarsson.

Redan nu tar regionen hjälp av en del av de som hört av sig. Samtidigt pågår en upphandling med externa aktörer inför vaccineringen av allmänheten och det planeras för större vaccinationscentraler.

Hör Lena Hallengren svara kring olikheterna i regionerna i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet