Marie Ragnarsson förklarar att Kalmar län inte sticker ut när det kommer till vaccinkapacitet Foto: Fanny Asplund/SVT & Region Kalmar län.

Länsstyrelsen larmar om vaccinkapacitet – men regionen manar till lugn

Publicerad

Drygt två veckor efter den första covidvaccineringen i Kalmar län säger vaccinsamordnare Marie Ragnarsson att man ligger bra i fas. Samtidigt skriver Länsstyrelsen i sin senaste rapport att Kalmar län – som enda region i landet – inte klarar av att möta behovet kring vaccineringen.

Varje vecka gör länsstyrelserna en samlad bedömning av coronaläget i landet. Den senaste rapporten kom i tisdags och då var Kalmar län det enda länet som hade svarat nej på frågan om vaccineringskapaciteten möter behovet. 13 län svarade ja och sju har inte svarat.

– Det finns ett så stort behov av att vaccinera och det är ju inte säkert att det blir så som vi planerar, säger Alexandra Engelholm som är stabschef på länsstyrelsen i Kalmar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Framtiden spelar in

Hon menar att Länsstyrelsen svarade nej på frågan då vaccinationskapacitet inte bara berör de som vaccineras just nu, utan också involverar den breda allmänheten. 

– Det råder osäkerhet för att det är flera av faserna som är under planering, säger Alexandra Engelholm.

Vaccinsamordnaren är lugn

Både region Kalmar län och region Kronoberg är bland de regioner som hittills fått flest vaccindoser per 10 000 invånare.

Region Kalmars vaccinsamordnare Marie Ragnarsson menar däremot att Kalmar län inte sticker ut när det kommer till vaccinationskapacitet – och tycker att man klarar uppgiften lika bra som andra.

– Vi är i samma fas som övriga regioner när det kommer till att få vaccin. Det går ut nationellt precis likadant till alla regioner och man har som målbild att dela ut vaccin utifrån bekfolkningsmängd, säger hon.

Vaccin från Dalarna

Nu ser det dessutom ut som om region Kalmar kan få ett oväntat tillskott av vaccin. Region Dalarna meddelade i onsdags att de tackar nej till Modernas vaccin – doser som Kalmar gärna tar över.

– Har det moderata regionrådet i Dalarna inte förmåga eller vilja att utöka vaccineringen så står vi redo att ta över doserna. Det är bättre än att de ligger och väntar, säger regionsstyrelsens ordförande, Angelica Katsanidou (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet