Foto: Johan Nilsson/TT

Våldtäktsdömd friades i hovrätten

Publicerad

Mannen fälldes tidigare i år av Kalmar tingsrätt för våldtäkt mot sin tidigare flickvän.

Det var i somras som mannen, som är i 30-årsåldern, och hans tidigare flickvän träffades i Kalmar. Under natten hade de sex, något som mannen också filmade och tog bilder på, som senare kom att användas som bevisning.

Tingsrätten bedömde att kvinnan med våld tvingats att ha sex och dömde mannen till drygt två års fängelse för våldtäkt. Dessutom dömdes han för grovt förtal, eftersom han lagt ut filmen och flera bilder på Facebook.

Döms för grovt förtal

Mannen överklagade till Göta hovrätt, som nu river upp tingsrättens våldtäktsdom. Hovrätten menar att det inte utifrån bilderna går att slå fast att kvinnan tvingats till sex, något som tillsammans med att kvinnans minnesbilder är otydliga gör att rätten friar mannen helt i den delen.

När det gäller grovt förtal fastslår hovrätten däremot den tidigare domen, som innebär att mannen ska betala ett skadestånd till kvinnan på 55 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.